Descoperirea berii – un pas important in evolutia omului
Berea
este cea de-a treia băutură în topul mondial, doar apa şi ceaiul fiind
consumate în cantităţi mai mari. În majoritatea ţărilor de pe Terra,
berea este cea mai populară băutură alcoolică, astfel că în 2010
vânzările totale la nivel mondial au depăşit 168 de miliarde de litri.
Chiar dacă berea joacă astăzi un rol important în relaţiile sociale de
pe întreg globul, puţini cunosc importanţa pe care a avut-o în
dezvoltarea civilizaţiei umane încă de la descoperirea sa, acum mai bine
de zece milenii.
Trecerea la agricultură – pasul esenţial spre civilizaţie
În cea mai mare parte a celor 200.000 de
ani de existenţă, Homo sapiens sapiens a trăit ca vânător-culegător,
deplasându-se continuu în căutarea plantelor comestibile şi a animalelor
pe care să le vâneze. În viaţa lui atât de activă, principalul lichid
consumat era apa.
Acum 10.000 de ani, omenirea a cunoscut o
transformare radicală, ce avea să ducă în cele din urmă la apariţia
civilizaţiilor superdezvoltate de astăzi: triburile din Orientul
Mijlociu au început să abandoneze stilul de viaţă care le definise
existenţa până atunci – cel de vânători-culegători – alegând să trăiască
în sate şi să-şi asigure din agricultură resursele de hrană necesare.
Noul stil de viaţă a dus la conceperea a
numeroase unelte şi tehnologii, precum scrisul, roata şi obiectele de
ceramică, dar şi la apariţia unei băuturi ce avea să joace un rol
esenţial în dezvoltarea civilizaţiei umane: berea.
Când, unde şi cum a fost descoperită berea? Ce gust avea?
Berea a făcut parte din viaţa omului
încă de la începuturile civilizaţiei, fiind consumată chiar înainte să
fie inventată scrierea. Dacă primele dovezi istorice ale scrisului
datează de la 3.400 î.e.n., prima atestare documentară a berii este cu
600 de ani mai veche: o pictogramă descoperită în nordul Irakului, în
Tepe Gawra, creată în jurul anului 4.000 î.e.n. Aceasta înfăţişează două
persoane bând bere prin paie de stuf dintr-un vas de mari dimensiuni
(paiele erau necesare pentru a evita resturile care pluteau la suprafaţa
lichidului).
Dovezile istorice arată că acum 6.000 de
ani berea era deja răspândită în Orientul Mijlociu, deci a apărut cel
mai probabil în jurul anului 10.000 î.e.n., la scurt timp după apariţia
agriculturii. Perioada în care a fost descoperită berea nu poate fi
stabilită cu exactitate, deoarece materia organică nu rezistă trecerii
timpului, astfel că nu fost descoperite probe arheologice din acea
perioadă. Este cert doar faptul că descoperirea berii şi consumul ei la
scară tot mai largă au urmat cultivării cerealelor.
Toate dovezile sugerează că berea a fost
descoperită în “Cornul abundenţei” (sau “semiluna fertilă”), regiunea
din Orientul Mijlociu în care s-au dezvoltat primele civilizaţii umane.
Imediat după ultima Eră Glaciară, regiunea oferea un mediu prielnic atât
animalelor sălbatice, cât şi cultivării cerealelor, fiind un veritabil
paradis pentru grupurile de vânători-culegători din zonă.
Istoricii
estimează că, la sfârşitul ultimei glaciaţiuni, oamenii au început să
culeagă cereale pentru prima dată. La scurt timp, au observat că ele pot
fi păstrate o perioadă mai îndelungată fără să se deterioreze. Această
proprietate a cerealelor era extrem de utilă oamenilor de la acea vreme,
mereu în pericol de a rămâne fără surse de hrană. De aceea, ei au
început să stocheze cerealele în gropi săpate în pământ, la care aveau
acces oricând în caz de nevoie. Istoricii spun că aceasta ar putea fi
una din metodele prin care oamenii au descoperit berea: pentru că aceste
gropi nu erau sigilate perfect, este posibil ca într-una din ele să fi
pătruns apă care să fi dus la fermentarea cerealelor şi, astfel, la
descoperirea berii.
O altă ipoteză a cercetătorilor se
bazează pe faptul că cerealele erau folosite pentru a îngroşa fierturile
de la acea vreme (preparate ce conţineau peşti, fructe de pădure sau
nuci, printre altele). O situaţie de restrişte, în care oamenii ar fi
fost nevoiţi să pună doar cereale în mâncare, ar fi putut duce la
descoperirea berii, căci un astfel de amestec ar fi fermentat la scurt
timp după producere.
Dacă am gusta astăzi berea pe care o
beau strămoşii noştri acum mai bine de 10.000 de ani, am recunoaşte-o
drept bere, însă ni s-ar părea totodată diferită. Motivul? Absenţa
hameiului. Oamenii au introdus hameiul în bere abia după anul 1.000
e.n., ceea ce înseamnă că în cea mai mare parte a istoriei omenirii
berea nu a avut gustul pe care îl ştim noi.
Astăzi, amăreala hameiului echilibrează
gustul berii, contracarând gustul dulce al orzului şi al malţului. Berea
fără hamei se aseamănă la gust cu vinul; de altfel, o scriere străveche
relatează că unul dintre regii Babilonului folosea pentru vin sintagma
“acea excelentă bere din munţi”.
Berea, cheia dezvoltării civilizaţiei umane?
După ce au descoperit berea, oamenii din
Neolitic au depus eforturi continue pentru a-i îmbunătăţi gustul şi
calitatea. Dovezile istorice atestă faptul că producerea berii a
cunoscut o dezvoltare extraordinară, băutura răspândindu-se de-a lungul
Orientului Mijlociu.
Deşi berea a apărut înainte ca oamenii
să inventeze scrisul, relatările ce se păstrează din scrierile timpurii
sugerează că această băutură a avut întotdeauna un statut special. În
majoritatea culturilor, berea, cu al său efect ameţitor, era considerată
de origine divină. De aceea era folosită în ceremoniile religioase ce
marcau cele mai importante momente din viaţă. De altfel, cea mai veche
reţetă descoperită vreodată este una de bere, descrisă într-un imn
sumerian de acum patru milenii închinat lui Ninkasi, zeiţa berii.
Unii antropologi consideră că berea ar
fi jucat un rol foarte important în decizia oamenilor de a deveni
agricultori, renunţând la viaţa de vânători-culegători pentru a se
stabili în sate şi făcând astfel primul pas spre dezvoltarea
civilizaţiei.
Cercetătorii afirmă că, pe măsură ce
berea a început să joace un rol tot mai important în ritualurile sociale
şi religioase ale comunităţilor umane, acestea au fost încurajate să
cultive mai multe cereale, pentru a putea produce cantităţi mai mari din
această băutură preţioasă. Astfel, berea a reprezentat un factor
suplimentar care i-a încurajat pe oameni să adopte un stil de viaţă mai
sedentar. Iniţial, oamenii au cultivat cereale şi au continuat să vâneze
şi să culeagă plante sălbatice, însă adoptarea agriculturii pe scară
tot mai largă a făcut incomodă revenirea la vechiul stil de viaţă. Cu
timpul, populaţia comunităţilor stabilite în sate a devenit prea
numeroasă pentru a-şi putea satisface nevoia de alimente doar din
vânătoare şi cules, astfel că agricultura a devenit principala sursă de
hrană.
Cercetătorii susţin, de asemenea, că
berea a reprezentat un avantaj important în trecerea de la vânătoare la
agricultură. Deoarece nu putea fi stocată pe termen lung, iar
fermentarea completă a berii poate dura chiar şi o săptămână, este
foarte probabil ca această băutură să fi fost băută în timp ce încă se
găsea în procesul de fermentare. Astfel, berea ar fi avut un nivel
scăzut de alcool, însă un conţinut semnificativ de drojdie, fiind bogată
în vitamina B şi compensând consumul mai redus de carne, principala
sursă pentru această vitamină până la adoptarea agriculturii.
În afară de corectarea carenţelor din
alimentaţie, berea a mai oferit un important avantaj oamenilor sedentari
din sate: era mult mai curată decât apa, care era uşor de contaminat cu
bacterii din materiile fecale. Pentru că berea era fabricată prin
fierberea apei, era singura băutură care nu constituia un risc pentru
sănătate.
Toate aceste avantaje au dus la
răspândirea rapidă a berii în Orientul Mijlociu, pe măsură ce
agricultura a fost adoptată pe scară tot mai largă. Noul stil de viaţă a
permis acumularea unor surplusuri de alimente, astfel că unii membri ai
societăţii nu au mai fost nevoiţi să se ocupe constant de procurarea
hranei, având posibilitatea să se specializeze în diferite meşteşuguri,
un pas esenţial pentru dezvoltarea comunităţilor umane.
Chiar dacă astăzi berea nu mai este
considerată un dar divin, putem recunoaşte că a jucat un rol important
în dezvoltarea omenirii, sprijinind-o în lungul drum spre lumea modernă.
De Marius Comper – Descopera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu