Exporturi extremiste


Exporturi extremiste: SUA admit ca au vandut arme jihadistilor din Siria 

autor: FrontPress 18.10.2012
Cele mai multe arme din arsenalul rebelilor sirieni provin din contrabanda externa. Oficialii americani sustin ca elemente radicale sunt gata sa preia Siria dupa caderea regimului Assad. In prima luna de revolta in Siria, Bashar al-Assad afirma ca SUA si partenerii lor doresc transformarea Siriei in mai multe ,,Afganistanuri”.
SUA faciliteaza tranzactiile de arme catre rebelii sirieni iar armele provin din Arabia Saudita si Qatar. Cele doua monarhii prefera gruparile islamiste radicale in lupta cu soldatii lui Assad. Problema este ca aceste grupari nu se pot integra in Armata Libera din Siria.
Analistii considera ca intr-un viitor apropiat, in cazul in care revolta anti-Assad reuseste, gruparile radicale vor folosi armamentul intr-o insurecție impotriva regimului controlat de americani.
Multi oficiali din Orientul Mijlociu condamna faptul ca Armata Libera nu se poate uni, rebelii preferand sa lupte sub forma unor grupari autonome si acest lucru face imposibil un acord bilateral cu orice stat din regiune.
Americanii afirma ca nu exista nici un plan de viitor pentru Siria si se tem ca dupa inlaturarea lui Assad ,,gruparile islamiste vor fi mult mai bine inarmate decat le putem finanta noi”. Asta inseamna ca scenariul libian se va repeta si in Siria. De pe Romania Military

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu