Presedintele ceh se opune


Presedintele ceh se opune DICTATURII financiare a UE

autor: FrontPress 31.10.2012
Presedintele ceh Vaclav Klaus a criticat sever luni ideea de uniune bancara in interiorul UE, calificand-o un “nonsens” si estimand ca scopul ei este de a limita puterile bancilor centrale. Liderul de la Praga, un adept al protejarii suveranitatii nationale, s-a mai facut remarcat in trecut prin declaratii dure la adresa monedei unice sau Uniunii Europene, structura numita un “imperiu strain“.
“Uniunea bancara este un nonsens. Obiectivul ei unic este de a obtine o schimbare a status quo-ului in toate domeniile”, a declarat Klaus, citat de agentia CTK. Potrivit lui Klaus, uniunea bancara nu va fi decat un nou canal de transferuri financiare in interiorul UE. “In plus, este vorba despre transferuri lipsite de orice decizie politica clara si care scapa de orice supraveghere publica”, a insistat Klaus.
“Sunt absolut sigur ca scopul uniunii bancare este de a limita competentele bancilor centrale” a declarat la randul sau Vladimir Tomsik, viceguvernator al Bancii centrale cehe (CNB).
La randul sau, primul ministru ceh Petr Necas a amenintat recent ca va bloca punerea in aplicare a supervizarii bancare, inclusiv parti ale proiectului ce ar putea, in opinia sa, sa submineze stabilitatea pietei bancare cehe.
Aceste luari de pozitie vin la numai cateva zile dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, se declara in favoarea ideii promovate de Germania, tara care propune acceptarea interventiei Uniunii Europene in proiectele de buget national ale statelor membre. “Multe guverne nu au realizat inca faptul ca si-au pierdut suveranitatea nationala cu mult timp in urma. Pentru ca sunt extrem de indatorate, sunt acum dependente de vointa pietelor financiare”, a spus Draghi.
Aproximativ 95% din sectorul bancar ceh este controlat de banci straine, dintre care Societe Generale (Komercni Banka), Erste Group (Ceska Sporitelna) si KBC (CSOB), aminteste AFP. Membru al UE din 2004, Republica Ceha este reticenta sa fixeze o data pentru a intra in zona euro, scrie Adevarul. Necas a asigurat de mai multe ori ca nicio data nu va fi stabilita inainte de expirarea mandatului guvernului sau in 2014. Potrivit lui Necas, Praga nu va adopta moneda euro inainte de opt sau zece ani. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu