Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute sunt aproape incredibile iar reputatia acestuia este in continua crestere,
in urma cercetarilor medicale. Ardeiul iute poate
contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata, plamani,
pancreas si poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde. Ardeiul
iute face parte din familia capsicum, si este cunoscut sub denumirea
de capsicum annuum. Ardeiul iute ajuta la stimularea metabolismului, prin actiunea pe care o are asupra structurii venoase.
Beneficiile pentru sanatate Nu este nimic mai uimitor decat efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator,
cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura
celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru
echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul
dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala,
curata arterele
si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului
rau sau a trigliceridelor. Avand in vedere ca bolile cardiovasculare
sunt ucigasul numarul unu la nivel mondial, proprietatile ardeiului iute
sunt deosebit de importante.
Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului, ajuta
la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia
tesutului din stomac facilitand vindecarea leziunilor stomacale si
ulcerelor intestinale. Atunci cand se consuma ardei iute, acesta
declaneaza o senzatie de caldura in tot corpul, din acest motiv chiar a
fost una dintre plantele recomandate in caz de
degeraturi. Usturator si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse
feluri gustoase
de mancare din intreaga lume. Iuteala este determinata
de o concentratie ridicata de capsaicina, studiata pentru utilizarile ei
pe
scara larga de la reducerea efectelor durerii,
beneficii cardiovasculare precum si capacitatea de a preveni aparitia
cancerului. Capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea
pasajelor nazale congestionate. In plus, alaturi de continutul ridicat
de capsaicina, ardeiul rosu este o sursa excelenta de vitamina A, prin
concentratia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta
carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit in
organism in vitamina A, un nutrient esential pentru sanatatea tuturor
tesuturilor epiteliale (cele care captusesc toate cavitatile corpului,
inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal si tractul reproductiv).
Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului,
osteoartritei si artritei reumatoide. In plus, activitatea sa
antioxidanta contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi
care pot determina ateroscleroza, cancer de colon,
diabet zaharat si alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si boli de inima.
Lupta impotriva inflamatiei
Ardeiul iute contine capsaicina, care incalzeste corpul si este un
inhibitor puternic al substantei P, o neuropeptida asociata cu procesele
inflamatorii. Cu cat este mai iute un ardei, cu atat contine mai multa
capsaicina. In prezent
se studiaza efectele capsaicinei ca tratament pentru
tulburarile fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu
artrita, psoriazis si neuropatie diabetica. Atunci cand animalele
injectate cu o substanta care provoca artrita inflamatorie au fost
hranite
cu alimente care contineau capsaicina, debutul artritei a fost intarziat si inflamatia a fost redusa in mod semnificativ.
Ameliorarea pe cale naturala a durerii
Capsaicina aplicata local, s-a demonstrat in urma studiilor, ar fi un
tratament eficient pentru durerile de cap si cele provocate de
osteoartrita. Multe dintre studiile care se refereau la gestionarea
durerii cauzate de neuropata diabetica, au enumerat beneficiile
aplicarii locale a capsaicinei si rolul ei in atenuarea durerii asociate
cu aceasta conditie. In urma unui studiu de amploare, pacienti cu
psoriazis au folosit preparate topice care contineau fie capsaicina fie
placebo. Cei din prima categorie au raportat o imbunatatire
semnificativa a simptomelor. Principalul effect secundar ar fi
resimtirea unei senzatii de arsura
in zona aplicata.
Beneficii cardiovasculare
Ardeiul rosu iute, s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din
sange, a trigliceridelor si agregarea plachetara, crescand in acelasi
timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanta cu rol
important in formarea cheagurilor de sange. Oamenii care consuma din
belsug ardei iute, au sanse mai mici de a face atac de cord, accident
vascular cerebral sau embolie pulmonara.
Ardeiul iute amelioreaza sinusurile congestionate Capsaicina nu reduce doar intensitatea durerii cii stimuleaza fluidizarea secretiilor
de mucus din plamani sau fosele nazale. Capsaicina este
similara cu un compus care se regaseste in multe remedii pentru
raceala, cu rol in ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind doar
timpul de actiune (capsaicina actioneaza mult mai repede). Un ceai cu
ardei iute stimuleaza rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale,
ameliorand nasul infundat si congestionat.
Stimuleaza imunitatea Ardeiul iute de culoare rosu aprins are un continut ridicat de betacaroten sau provitamina A. Doua lingurite
de ardei iute pisat, furnizeaza 47% din valoarea
zilnica de vitamina A cu rol important in lupta anti-infectie si
esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale, inclusive membranele
mucoase care acopera pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal si
cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de aparare
impotriva agentilor patogeni, invadatori.
Prevenirea ulcerului gastric Ardeiul iute are o reputatie negativa si nemeritata de a contribui la aparitia ulcerului gastric. Nu doar
ca ardeiul iute nu provoaca ulcerul gastric ci chiar
poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot
fi ingerate stimuland in acelasi timp celulele mucoasei stomacului sa
secrete sucuri de protectie, care impiedica formarea ulcerului. De fapt,
consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer
gastric.
Pierderea kilogramelor
Caldura care este resimtita de
catre o persoana in urma consumului de ardei iute este energie care
rezulta in urma arderii caloriilor. Chiar si ardeii rosii contin
substante care contribuie la termogeneza si la consumul de oxigen chiar
si mai mult de 20 de minute dupa ce sunt consumate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu