UEFA


UEFA cere masuri urgente impotriva “RASISMULUI” de pe stadioanele din Romania

autor: FrontPress 05.10.2012
Preşedintele UEFA, Michel Platini, i-a trimis zilele trecute o scrisoare şefului FRF, Mircea Sandu, prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de actele cu “caracter rasist” petrecute la derby-ul Steaua – Rapid (1-0) de pe Arena Naţională. Mai mult, oficialul cere conducătorilor fotbalului românesc luarea unor măsuri urgente “de combatere a rasismului pe stadioane”. Altfel, în cazul în care asemnea acte vor continua, “UEFA ar fi forţată să ia cele mai severe măsuri împotriva cluburilor româneşti”. 
Conţinutul integral al scrisorii publicate azi de site-ul FRF şi datată 3 octombrie:
“Dragă domnule Sandu,
După cum ştiţi, lunea trecută (24 septembrie), peste 30.000 de spectatori prezenţi pe Arena Naţională din Bucureşti, au urmărit, alături de milioane de telespectatori, meciul dintre FC Steaua Bucureşti şi FC Rapid Bucureşti, din cadrul primei Ligi române.
Am fost informaţi cu privire la serioase incidente de sorginte rasistă, care au avut loc în timpul jocului, multe dintre ele prin intermediul bannerelor şi scandărilor care se refereau în cel mai inuman mod la comunităţile Roma.
Am înţeles că actele rasiste au inclus următoarele:
1. Scandări care exprimau ura împotriva ţiganilor;
2. Un banner vizibil expus şi de dimensiuni considerabile, pe care se putea citi “Respect Eugen Grigore” (am fost informaţi de oameni de încredere că Eugen Grigore a fost condamnat, ca ucigaş a 24 de Roma, în 1970);
3. Acţiuni provocatoare din partea unor persoane apropiate clubului Steaua înaintea meciului şi după încheierea acestuia, incluzîndu-l pe Gigi Becali, care şi-a exprimat încrederea în propria-i echipă prin asocierea adversarului cu Roma, folosind sintagma “s-au înecat înainte de a ajunge la mal”. Ştim că alţi oficiali au fost văzuţi luînd parte la acest comportament abuziv, atît în momentul când se aflau pe terenul de joc şi lângă el, cît şi după încheierea partidei.
Reiese că, în ultimii ani, multe meciuri dintre cele două echipe au fost marcate de incidente rasiste, numai că interacţiunea pe care am observat-o se află dincolo de orice rivalitate rezonabilă din sportul nostru. Pericolele unor asemenea acte sunt multiple.
Ţara dumneavoastră va dori să evite deteriorarea reputaţiei sale, care ar putea reieşi din imaginea României ca nefăcând parte din comunitatea fotbalului european, şi din faptul că UEFA ar fi forţată să ia cele mai severe măsuri împotriva cluburilor româneşti dacă acestea vor etala asemenea practice în competiţiile noastre.
Fotbalul european este conştient de poziţia UEFA şi a mea personală faţă de rasismul în fotbal. Partenerii noştri în lupta împotriva discriminării, reţeaua FARE, ne-au informat în legătură cu acţiunea pozitivă pe care deja aţi întreprins-o deja în această privinţă. Noi sprijinim acest demers şi vă solicităm să dezvoltaţi identificarea soluţiilor de combatere a acestei probleme.
Sper că toate cluburile şi Liga Profesionistă Română vă vor urma exemplul şi că vor privi aceste probleme ca fiind urgente.
Al dumneavoastră sincer,
Michel Platini Preşedintele UEFA”
După incidentele de lunia trecută de pe Arena Naţională, cauzate de mai multe mesaje ale galeriei roş-albastre, Liga Profesionistă de Fotbal a sancţionat echipa din Ghencea cu 20.000 de lei, în timp ce Jandarmeria a aplicat o altă amendă în valoare de 127.000 de lei. Deasemenea Gabi Safta şi-a prezentat săptămâna trecută demisia din funcţia de crainic de stadion al echipei Steaua, acesta fiind acuzat că a incitat prin staţia de amplificare la scandări împotriva echipei rivale. Mai mult, finanţatorul clubului Steaua, europarlamentarul George Becali, a organizat o conferinţă de presă pentru a nega acuzaţiile de “rasism”, afirmând că forte mulţi suporteri stelişti ar fi ei înşişi ţigani. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu