Un nou RAZBOI ?????


Se pregateste un nou RAZBOI? Cel mai mare exercitiu militar ISRAELIANO-AMERICAN din ultimii ani

autor: FrontPress 08.10.2012
Mai mulţi ofiţeri ai armatei americane au început în ultimele zile să debarce în Israel pentru a coordona pregătirea apropiatelor manevre militare comune, semnalează presa israeliană.
Aceşti ofiţeri au sarcina de a superviza sosirea în Israel, până la 14 octombrie, a peste 1.000 de militari americani pentru manevre complexe ce vor dura trei săptămâni, precizează Yediot Aharonot, potrivit căruia este vorba de cele mai importante exerciţii de acest fel desfăşurate în comun de SUA şi Israel, transmite Moldpres. Cu această ocazie, vor fi testate diversele reţele de apărare antiaeriană ale Israelului, cât şi baterii de rachete antirachetă “Hetz” şi sistemul de interceptare “Iron Dom”.
Revista americană Time scria la 1 septembrie că Washingtonul a redus în mod semnificativ manevrele prevăzute cu Israelul, probabil din cauza divergenţelor privind modul de a acţiona în faţa ambiţiilor nucleare ale Iranului. Practic, în loc de 5.000 de militari americani, Pentagonul va trimite doar 1.200-1.500 de persoane.
Totul se desfăşoară însă discret. O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a fost contactată de AFP în legătură cu aceste exerciţii de amploare, dar a refuzat orice comentariu.
Aceste manevre se vor desfăşura în contextul în care Israelul, SUA şi o mare parte a statelor Occidentale acuză Iranul că doreşte să se doteze arme atomice. Teheranul susţine însă că nu doreşte decât dezvoltarea, cu ajutorul Rusiei, a unui program nuclear civil, în vederea acoperirii deficitului energetic al ţării.
Pe de altă parte, Israelul ar dispune de câteva sute de focoase nucleare, conform unui articol publicat în luna iunie de către un grup de experţi ai Institutului internaţional de studii strategice din Londra (IISS). Conform experţilor britanici, aceste focoase pot echipa rachetele balistice intercontinentale Jericho I, precum şi rachetele cu rază medie de acţiune Jericho II. Potrivit grupului de cercetare IHS Jane’s, specializat în colectarea de informaţii militare, Israelul posedă între 100 şi 300 focoase nucleare, fapt ce plasează acest stat la egalitate cu Franţa şi Marea Britanie, devansând China. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu