Performanta istorica


32 de ani de la o performanta istorica

autor: FrontPress 01.10.2012
32 de ani s-au scurs de la una dintre cele mai frumoase zile din istoria Politehnicii. La 1 octombrie 1980, golul lui Păltinișanu a făcut să tresară peste 50.000 de suflete. Poli elimina mult mai celebra Celtic Glasgow, rezultat ce avea să încununeze una dintre cele mai valoroase generații pe care le-a avut clubul alb-violet.
În urmă cu exact 32 de ani, toată Timișoara vuia. Meciul lui Poli cu Celtic era tema unică de discuție, iar stadionul „1 Mai” – unica destinație. Mai bine de o cincime din populația de atunci a orașului s-a așezat pe gradenele de lemn a merelui oval de beton. Iar vacarmul declanșat de șutul cu sete al lui „Tata Mare” se mai aude și acum, în sufletele norocoșilor martori ai eliminării Celtic-ului.
Fiecare dintre cei prezenți la duelul cu alb-verzii scoțieni are povestea sa proprie despre acel meci. Mulți dintre ei s-au prezentat la porțile stadionului încă de la ora 9, deși fluierul de start al întâlnirii avea să se dea cinci ceasuri mai târziu. Ocuparea unui petic de tribună, la cel mai important joc de până atunci al Politehnicii, constituia o mică victorie personală pentru fiecare drucker.
Iar ceea ce părea greu de crezut în momentul tragerii la sorți, s-a întâmplat. În prima manșă, Celtic s-a impus cu 2-1 la Glasgow, golul alb-violeților fiind semnat de Manea. De altfel, elevii profesorului Jackie Ionescu s-ar fi putut întoarce chiar și cu o remiză din Scoția, însă Ghiță Cotec a ratat o șansă imensă, în ultimele minute ale întâlnirii. În returul de la Timișoara, cele două echipe au mers cap la cap până spre final. Vulcanul alb-violet a erupt însă în minutul 81, atunci când Dan Păltinișanu a împins mingea în poarta nefericitului Latchford, buimăcit după un duel aerian cu „Lone” Nedelcu.
Iată cum au arătat echipele ce s-au înfruntat pe dreptunghiul verde de pe „1 Mai”, într-una dintre cele mai frumoase zile de toamnă pe care le-a văzut Timișoara:
Poli Timişoara (antrenor Ion V. Ionescu): Moise – Nadu, Şerbănoiu, Păltinişanu, Şunda (’70 Cotec) – Manea, Dumitru, Dembrovschi (’65 T. Nicolae), Vişan – Anghel, Nedelcu.
Celtic Glasgow (antrenor Billy McNeil): Latchford – Snedonn, McDonald, McAdam, McGrain – Aitkin, Provan, McLeod, Sullivan – McGarvey, Nicholas. De Gabriel Toth – Druckeria
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu