Nationalistii bulgari


Nationalistii bulgari vor interzicerea construrii de noi moschei

autor: FrontPress 02.10.2012
Partidul naţionalist Ataka a cerut în cadrul unei conferinţe de presă impunerea unui moratoriu în privinţa construirii unor noi moschei în Bulgaria. Liderul formaţiunii radicale, Volen Siderov, a spus că ţara sa ocupă primul loc în Uniunea Europeană la numărul de moschei raportat la cel al locuitorilor.
Sinderov a afirmat că există planuri pentru construirea unei mari moschei în capitala Sofia şi a alteia în oraşul Kurdjali din sudul ţării, care ar urma să fie cel mai mare lăcaş de cult musulman din Balcani.
Potrivit naţionaliştilor, construirea de noi moschei constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Bulgariei şi îndeamnă că acest lucru să fie interzis prin lege.
Liderul naţionaliştilor a mai cerut ca autorităţile bulgare să interzică toate fundaţiile islamice străine şi să extrădeze toţi cetăţenii ţărilor arabe care răspândesc islamul radical, scrie Evenimentul Zilei. Siderov a spus că islamul radical este o ameninţare mare pentru Bulgaria şi a dat un exemplu cu cei 13 musulmani, printre care şi mai mulţi imami, judecaţi în prezent în oraşul Pazardjik sub acuzaţia că ar fi adepţii unei “ideologii antidemocratice” şi că ar fi răspândit idei radicale, inclusiv îndemnuri la violenţă.
Membrii partidului Ataka nu sunt la prima luare de poziţie împotriva minorităţii musulmane. În ultimii ani naţionaliştii au pichetat de mai multe ori lăcaşurile de cult musulmane, mai ales în Sofia. O acţiune de acest fel din primăvara anului 2011 a degenerat în violenţe de stradă între cele două tabere, mai multe persoane fiind rănite în urma altercaţiilor.
În Bulgaria trăiesc circa 900.000 de musulmani (majoritatea etnici turci), această comunitate religioasă alcătuind peste 12 procente din totalul populaţiei. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu