Gunter Grass


Gunter Grass loveste din nou in programul nuclear israelian

autor: FrontPress 01.10.2012
Scriitorul german Guenter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1999, a creat din nou controverse în ţara natală după ce a publicat un text în care aduce laude unui bărbat care a făcut închisoare în Israel pentru că a dezvăluit lumii dovezi ale programul militar nuclear al statului sionist.
După ce în primăvară a scris un poem în care susţinea că Israelul este o ameninţare la adresa păcii mondiale, Gunter Grass aduce acum un omagiu inginerului Mordechai Vanunu, numit “un erou al timpurilor noastre” şi “un model de urmat”. Acesta a stat după gratii 18 ani pentru simplul fapt că a trimis în 1986 unui ziar britanic informaţii despre rachetele atomice ale Israelului, singurul stat din Orientul Mijlociu care deţine arme de distrugere în masă. A fost eliberat în 2004 dar i s-a interzis să călătorească în afara Israelului şi să se întâlnească cu cetăţeni străini, fără a obţine în prealabil permisiunea autorităţilor.
După publicarea poemului “Ceea ce trebuie spus”, Israelul l-a declarat în luna aprilie pe Grass persona non grata şi i-a interzis intrarea în ţară. La rândul lor, politicienii germani s-au rezumat la critici rezervate, însă au încercat să se distanţeze de opinia lui Grass. În speţă, fracţiunea SPD din Bundestag a anunţat că nu are mai are nevoie de sprijinul lui Grass în timpul campaniei electorale din 2013, în pofida faptului că scriitorul îi sprijinise pe social-democraţi timp de mai mulţi ani. Grass a mai generat agitație în lumea literară din Europa în 2006 când și-a dezvăluit apartenența la unităţile de elită Waffen SS în 1944. Acesta a mărturisit că nu a făcut această declaraţie mai devreme de “teamă”, mai precis pentru a nu primi din start “obișnuitul verdict de antisemitism”.
Israelul ar dispune de câteva sute de focoase nucleare, conform unui articol publicat în luna iunie de către un grup de experţi ai Institutului internaţional de studii strategice din Londra (IISS). Conform experţilor britanici, aceste focoase pot echipa rachetele balistice intercontinentale Jericho I, precum şi rachetele cu rază medie de acţiune Jericho II. Potrivit grupului de cercetare IHS Jane’s, specializat în colectarea de informaţii militare, Israelul posedă între 100 şi 300 focoase nucleare, fapt ce plasează acest stat la egalitate cu Franţa şi Marea Britanie, devansând China. Sursa: FrontPress.ro
 

2 comentarii:

  1. Este oarecum captivant sa vad ca fiecare tara in parte face tot posibilul pentru a se remarca cat mai mult chiar daca este vorba despre bombe si alte lucruri ce nu sunt deloc placute.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi romanii cu ce ne remarcam il ultimii ani ???? Numai bine, Odorica

    RăspundețiȘtergere