Multi il mananca, multi il apreciaza, insa putini stiu ce contine. Ca
foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul Casa Buna de
la Danone, pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural.
Pentru a nu speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Cosenilã.
Cosenila este defapt o specie de gandaci
din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce traiesc in Mexic,
Peru pe anumite specii de cactusi. Din acesti gandaci se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in cosenila, carmin sau acid carminic.
Producerea colorantului natural. Acesta se poate extrage doar din gandacul femela
Deoarece cererea a devenit
tot mai mare odata cu interzicerea de UE si SUA a colorantilor sintetici
in alimente, in tari precum Mexic sau Australia au luat nastere ferme
de gandaci cosenila.
cluster de femele
Sub invelisul alb-cenusiu ca de bumbac corpul gandacilor este rosu. Ajunse la maturitate, aprox 90 zile, femelele sunt recoltate.
Sunt ucise prin innecare in apa iar
apoi sunt puse la uscare(artificiala sau solara). Cand ajung la aprox.
30% din greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin
strivire sau stoarcere. In functie de cantitate si alti
aditivi colorantul poate lua mai multe nuante de la violet, rosu aprins
pana la orange. Pentru producere unui kg de cosenila sunt necesare aprox
100.000-150.000 de insecte.
In trecut acest colorant era folosit
doar pentru colorarea tesaturilor si de catre pictori. In prezent este
folosit atat in industria cosmeticelor cat si in cea alimentara. In cosmetice, cosenila este folosita in fabricarea rujurilor, pudrelor, lipstick-urilor samd.
In industria alimentara este folosit in fabricarea sucurilor acidulate,
“naturale”(vezi Prigat) sau orice bauturi ce au la baza “fructe”. De
asemenea se gaseste si in mezeluri, salamuri, carnati, carne(vezi
produsele Meda), colorantii de oua, iaurt(Danone-fructe),
lapte(Fulga-fructe), produse de patiserie, deserturi, gemuri, gelatina,
toppinguri, diverse varietati de branza.
Recomandari: Deoarece este extras din gandaci/insecte, toate
produsele ce contin acest colorant nu sunt recomandate vegetarienilor
sau oamenilor
carora
religia le interzice(ex musulmanii). Nu este recomandat copiilor
sau persoanelor cu hipertensiune. S-au constatat putine reactii adverse,
in general alergii sau in unele cazuri aparitia astmului. PS:Cum la
noi acest colorant se gaseste in cel putin un produs pe care-l consumam
zilnic, sa nu aud ca va mai luati de chinezi ca mananca tot felul de
gandacii. Si noi facem la fel doar ca nu stim!
O zi placuta si…pofta buna! Later Edit: Tocmai dupa ce am terminat de scris articolul, am terminat si sticla de suc Prigat. Apoi am citit ingredientele. Si Prigatul este colorat tot cu gandaci.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu