Gandaci


 Colorantul minune -din gandaci -Coselina


 
CITITI BINE SI ATENT PANA LA CAPAT!!!
 
Multi il mananca, multi il apreciaza, insa putini stiu ce contine. Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul Casa Buna de la Danone, pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural.
Pentru a nu speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Cosenilã.
http://laurentiu.elenaworld.net/wp-content/uploads/2010/10/gandaci-225x300.jpg

Cosenila este defapt o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce traiesc in Mexic, Peru pe anumite specii de cactusi. Din acesti gandaci se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in cosenila, carmin sau acid carminic.
Producerea colorantului natural.
Acesta se poate extrage doar din gandacul femela

http://laurentiu.elenaworld.net/wp-content/uploads/2010/10/Cosenila-216x300.jpg
Deoarece cererea a devenit tot mai mare odata cu interzicerea de UE si SUA a colorantilor sintetici in alimente, in tari precum Mexic sau Australia au luat nastere ferme de gandaci cosenila.
 
 
http://laurentiu.elenaworld.net/wp-content/uploads/2010/10/Dactylopius_coccus-300x225.jpg

cluster de femele
Sub invelisul alb-cenusiu ca de bumbac corpul gandacilor este rosu. Ajunse la maturitate, aprox 90 zile, femelele sunt recoltate.
Sunt ucise prin innecare in apa iar apoi sunt puse la uscare(artificiala sau solara). Cand ajung la aprox. 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin strivire sau stoarcere. In functie de cantitate si alti aditivi colorantul poate lua mai multe nuante de la violet, rosu aprins pana la orange. Pentru producere unui kg de cosenila sunt necesare aprox 100.000-150.000 de insecte.

 
http://laurentiu.elenaworld.net/wp-content/uploads/2010/10/uscare-150x150.gif

In trecut acest colorant era folosit doar pentru colorarea tesaturilor si de catre pictori. In prezent este folosit atat in industria cosmeticelor cat si in cea alimentara. In cosmetice, cosenila este folosita in fabricarea rujurilor, pudrelor, lipstick-urilor samd.
In industria alimentara este folosit in fabricarea sucurilor acidulate, “naturale”(vezi Prigat) sau orice bauturi ce au la baza “fructe”. De asemenea se gaseste si in mezeluri, salamuri, carnati, carne(vezi produsele Meda), colorantii de oua, iaurt(Danone-fructe), lapte(Fulga-fructe), produse de patiserie, deserturi, gemuri, gelatina, toppinguri, diverse varietati de branza.

Recomandari:
Deoarece este extras din gandaci/insecte, toate produsele ce contin acest colorant nu sunt recomandate vegetarienilor sau oamenilor carora religia le interzice(ex musulmanii).
Nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu hipertensiune. S-au constatat putine reactii adverse, in general alergii sau in unele cazuri aparitia astmului.
PS:Cum la noi acest colorant se gaseste in cel putin un produs pe care-l consumam zilnic, sa nu aud ca va mai luati de chinezi ca mananca tot felul de gandacii. Si noi facem la fel doar ca nu stim!
O zi placuta si…pofta buna!
Later Edit: Tocmai dupa ce am terminat de scris articolul, am terminat si sticla de suc Prigat. Apoi am citit ingredientele. Si Prigatul este colorat tot cu gandaci.
 
http://laurentiu.elenaworld.net/wp-content/uploads/2010/10/prigat-300x225.jpg
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu