Sarmale in dovleac



De la Pastorel Teodoreanu citire

Sarmale în dovleac  – reţetă rescrisă, dupa Pastorel Teodoreanu
Ingrediente: 500 g de carne de porc grasă, 500 g de carne de vită, 200 de grame de slăninuţă afumată (tăiată felii), 2 verze murate, 2 linguri zdravene de untură de porc, 1 cană de orez, 3 cepe, 2 ardei graşi, 1 ou, 1 lingură boia de ardei dulce (opţional, pentru gusturi ardeleneşti), 1 linguriţă de chimen măcinat, 2 linguri cimbru uscat, 3 roşii, 5 linguri pastă de tomate, sare, piper, …  şi ce mai credeţi voi că ar mai trebui. 
Preparare:
Dacă folosiţi o oală de lut, şi bine ar fi să o faceţi, pregătiţi oala corespunzător.  Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.
* umplutura
1. Tăiaţi carnea de porc şi cea de vită în bucăți mari şi tocaţi-o.  Spălaţi orezul în câteva ape reci.  Scurgeţi-l.
2. Curăţaţi cepele, îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiilor.  Tocaţi ceapa şi ardeii mărunt.
3. Topiţi untura într-o cratiţă adâncă (să încapă toată umplutura).
4. Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocat şi sotaţi-le până se înmoaie.
5. Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l bine până devine translucid.
6. Adăugaţi chimenul măcinat, boiaua de ardei şi rumeniţi-le uşor cu ceapa, orezul şi ardeii.
7. Luaţi craţiţa de pe foc şi adăugaţi carnea tocată.  Amestecaţi bine compoziţia, încorporaţi o lingură de cimbru, asezonaţi cu sare şi piper.
8. După ce amestecul s-a răcit, încorporaţi oul.
* construcţia
1. Tocaţi o farfurie de varză din frunzele mai groase.  Decojiţi şi tocaţi roşiile.
2. Aşezaţi un pat de varză fin tocata pe fundul dovleacului.
3. Adăugaţi şi câteva feliuţe de slăninuţă.
4. Aşezaţi câte o foaie de varză în palma deschisă, puneţi câte o lingură de umplutură şi rulaţi: răsuciţi pentru a obţine nişte rulouri, pe care le închideţi la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior.
5. “Clădiţi” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roşii tocate şi felii de slăninuţă pe margine.
6. După ce aţi terminat, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, bucăţele de slănină şi o lingură de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguţă).
* fierberea
1. Porniţi cuptorul.
2. Introduceţi dovleacul la cuptor.
3. Fierbeţi sarmalele timp de vreo 4 ore.
4. Opriţi focul şi lăsaţi oala să se răcească câteva ore.
5. Scoateţi oala şi puneţi-o la rece, într-o cămară sau pivniţă săpată în pământ şi lăsaţi-o să se odihnească până a doua zi.
6. Mutaţi sarmalele în dovleac şi reîncălziţi totul în cuptor la servire!
Notă: Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (mâncate la o zi după fierbere), reîncălzite.  Sarmalele se servesc fierbinţi, cu pâine / mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.
*
Toată tevatura asta, luată de pe net – text şi imagine -, este o pierdere de vreme: Mie, dă-mi, dom’le, nişte ciolane, poa’ să fie şi cu carne pe ele şi … le rezolv eu, fără bătaie de cap, fără gaz consumat, …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu