Mai ieftin


“Razboiul satelitilor”: China anunta o alternativa mai ieftina pentru sistemul GPS

autor: FrontPress 29.12.2012
China spatiuChina şi-a propus să rivalizeze GPS-ul american (Sitemul de Poziţionare Globală) cu propria versiune de ghidare prin satelit, denumită BeiDou. Sistemul poate fi deja achiziţionat de doritorii din regiunea Asia-Pacific. Până în prezent, constelaţia de sateliţi chinezeşti era folosită exclusiv de Armata de Eliberare Populară.
“Serviciul este acum disponibil şi include opţiuni de poziţionare, navigare şi de transmitere de mesaje scurte în China şi în zonele limitrofe. Sperăm ca BeiDou să cucerească 15-20 la sută din piaţa serviciilor prin satelit din regiunea Asia-Pacific până în 2015″, a declarat un oficial chinez citat de agenţia de presă Xinhua.
Autorităţile comuniste susţin că sistemul naţional de navigare, finanţat prin bugetul de stat, ar putea aduce un profit anual de peste 60 de miliarde de dolari americani.
În prezent, semnalul BeiDou poate determina poziţia unui obiect cu o variabilă de 10 metri. Prin comparaţie, majoritatea aparatelor GPS pentru uz civil pot realiza acelaşi lucru cu o variabilă de doar 2 metri. Avantajul sistemului chinezesc este însă costul mult mai scăzut decât cel al sistemului deţinut de guvernul SUA.
Sistemul GPS, format din 30 de sateliţi, este funcţional din anii ’70, în vreme ce China a lansat primii sateliţi destinaţi proiectului BeiDou în urmă cu 5 ani. În prezent sistemul chinezesc beneficiază de semnalul trimis de peste 15 sateliţi. Aceştia vor face parte dintr-o constelaţie formată din circa 60 de aparate. Se estimează că proiectul va fi complet până în 2020. Numărul mare de sateliţi va ajuta la îmbunătăţirea calculelor privind locaţia exactă a unui obiect şi viteza de deplasare.
Cu toate că BeiDou este un proiect ambiţios, vor trece totuşi câţiva ani buni până când chinezii vor putea zdruncina influenţa serviciului american. În prezent 95 la sută din echipamentul tehnic specific folosit în China (inclusiv telefonia mobilă sau sistemele de navigare) se bazează pe semnalul GPS.
Alternative pentru GPS sunt dezvoltate şi în alte state şi puteri ale lumii. Rusia a finalizat reţeaua de sateliţi Glonass în timp ce europenii lucrează la sistemul Galileo. Alte ţări, precum India sau Japonia, intenţionează să realizeze propriile sisteme regionale de navigaţie. Rămâne de văzut însă în următoarea decadă dacă aceste proiecte vor putea rivaliza cu adevărat cu GPS-ul americanilor. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu