Alungati


Reprezentantii armatei ALUNGATI de la comemorarile Eroilor din 1989

autor: FrontPress 18.12.2012
armata 1989Ca în fiecare an, zilele acestea au loc în Timişoara evenimente comemorative în memoria eroilor din 1989, organizate de autorităţile locale, diverse asociaţii de revoluţionari sau chiar de către suporteri. La una din aceste comemorări, fanfara militară din oraş a fost alungată de participanţi, pe motiv că ar reprezenta instituţia responsabilă, alături de alte organe represive ale fostului regim comunist, de împuşcarea tinerilor nevinovaţi.
fanfara-militaraUrmaşii morţilor şi familiile acestora au organizat luni un parastas la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, au aprins candele personalizate cu chipurile martirilor iar oficialităţile au depus coroane de flori. La finalul evenimentului, în cimitir şi-a făcut apariţia fanfara Garnizoanei Timişoara şi a început imediat o dispută cu rudele victimelor, care le-au explicat militarilor că evenimentul a fost organizat în cinstea celor care au fost omorâţi în urmă cu 23 de ani de armată şi că prezenţa lor la morminte ar însemna o provocare. Organizatorii le-au sugerat militarilor să meargă să cânte în Cimitirul Săracilor, acolo unde nu s-a întâmplat însă niciun eveniment organizat, astfel că muzicienii au fost nevoiţi să se întoarcă la Garnizoană.
646x404La aceeaşi comemorare a mai avut loc un incident, un bărbat care a protestat cu afişe care catalogau evenimentele din 1989 drept o “lovitură de stat” a fost pe punctul de a fi luat la bătaie. Gheorghe Cionoiu, a mai fost agresat şi duminică, alături de alţi doi colaboratori, pe treptele Catedralei Mitropolitane din centrul oraşului tot pentru mesajele afişate.
“Evenimentele din decembrie 1989 nu pot fi considerate o revoluție. S-a desfășurat o lovitură de stat asociată cu o revoltă populară catalizată de organizatorii loviturii de stat. Obiectul loviturii de stat a fost eliminarea cuplului Ceaușescu. Scenariul din decembrie 1989 a condus la acaparea puterii politice și economice de către structuri mafiote generate de PCR și Securitate”, a spus protestatarul în faţa jurnaliştilor.
În urma reprimării demonstraţiilor de pe străzile Timişoarei, în decembrie 1989, au murit 119 persoane, 392 au fost rănite, iar peste 850 arestate în Penitenciarul “Popa Şapcă” Timişoara. Timp de şase zile, 16 –22 decembrie 1989, populaţia Timişoarei a luptat singură împotriva aparatului de represiune comunist. Sursa: FrontPress.ro
cionoiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu