Arabii din Timisoara


Arabii din Timisoara doresc ore de religie islamica in scoli

autor: FrontPress 18.12.2012
scoala islamicaLa aniversarea a 20 de ani de activitate, Institutul Intercultural Timişoara (IIT) a deschis, luni, seria unor evenimente speciale cu dezbaterea „Drepturile omului şi religia”. Derulată în sala de şedinţe a Instituţiei Prefectului Timiş, dezbaterea le-a oferit ocazia reprezentanţilor comunităţii arabe din Banat să vorbească despre ceea ce îşi doresc.
Şcoala arabă din Timişoara ar trebui să treacă în sistemul de învăţământ românesc, copiii noştri să înveţe toate materiile în limba română, dar să înveţe în plus limba arabă şi religia”, au spus, luni, reprezentanţi ai comunităţii. Discuţia a pornit de la faptul că, în prezent, cei aproape 60 de copii din comunitatea arabă din Timişoara, care frecventează şcolile româneşti, nu au acces la ore de religie proprie.
Prezentă la eveniment, subprefectul Liliana Oneţ, a spus că doreşte să afle care sunt problemele comunităţilor din zonă pentru a vedea dacă Prefectura se poate implica sa le rezolve. Dezbaterea desfăşurată luni deschide seria unor evenimente pe care IIT le organizează în această săptămână, pentru a marca 20 de ani de activitate. Astfel, marţi, 18 decembrie, de Ziua Minorităţilor Naţionale, are loc acţiunea: „Citeşte-mă! Sunt ROM/Ă”.
Evenimentul este anunţat în intervalul orar 14– 16, în Sala Aula Magna din cadrul Bibliotecii Central Universitare „Eugen Todoran” de la Universitatea de Vest Timişoara. În două ore, participanţii vor avea ocazia să „citească” peste 10 cărţi diferite… aceste cărţi vor fi persoane din comunităţile de romi sau persoane care au lucrat cu comunităţile de romi şi care vor împărtăşi din experienţa lor, cititorilor curioşi să descopere ce se ascunde în spatele unei „coperţi”.
Tot marţi, de la ora 18,30, în Sala Barocă de la Muzeul de Artă din Timişoara,va avea loc o recepţie de aniversare, încheaiată cu un concert de cameră susţinut de Incanto Quartetto. De Delia S. Barbu - Timis Online
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu