Ateii


ATEII, al treilea grup ca marime in lume, dupa CRESTINI si MUSULMANI

autor: FrontPress 21.12.2012
ateiPersoanele fără afiliere religioasă reprezintă al treilea grup ca mărime din lume, după creştini şi musulmani, şi înaintea hinduşilor, arată un nou studiu despre credinţele de pe glob, citat de Reuters.
Studiul, care pare a fi cel mai extins dintre cele realizate până acum, a fost redactat pe baza unor date din anul 2010 şi arată că religia islamică şi cea hindusă au cele mai mare şanse să se extindă în viitor, în timp ce religia ebraică are cele mai puţine.
Studiul se bazează pe mai mult de 2.500 de recensăminte, registre sau studii la scară mare, în peste 230 de ţări şi se referă la dimensiunea şi distribuţia marilor comunităţi religioase ale lumii în 2010.
Creştinismul este cea mai răspândită religie, prezentă în toate regiunile lumii, în timp ce hinduismul este cea mai puţin răspândită, 94% din populaţia hindusă trăind în India.
În total, 84% dintre locuitori, circa 6,9 miliarde de oameni, s-au identificat cu o religie, potrivit studiului intitulat “Peisajul religios al lumii” publicat de organizaţia pentru probleme de religie Pew Forum din Washington.
Categoria “neafiliaţi” se referă la persoanele care au declarat că nu aparţin niciunei religii, ci sunt atei sau agnostici sau au credinţe spirituale care nu sunt regăsesc în niciuna dintre religiile cunoscute. “Mulţi dintre cei “neafiliaţi” au credinţe religioase sau spirituale proprii”, susţin autorii studiului respectiv. De exemplu, credinţa în Dumnezeu sau într-o putere supranaturală este împărtăşită de 7% dintre adulţii “neafiliaţi” din China, 30% din Franţa şi 68% din SUA.
Iudaismul are 14 milioane de credincioşi, adică 0,2% din populaţia lumii. Israelul are 40,5% dintre evreii din întreaga lume, în timp ce în SUA trăiesc 41,1% dintre evrei.
Creştinismul are cei mai mulţi adepţi – 2,2 miliarde de persoane, adică 31,5% din populaţia lumii. Biserica Romano-Catolică are 50% dintre aceşti credincioşi, protestanţii au 37% şi ortodocşii 12%. Creştinii sunt cei mai dispersaţi, cu un număr aproape egal în Europa (24 %), în America Latină şi Caraibe (24 %) şi Africa Subsahariană (24 %). În SUA, Brazilia şi Mexic trăiesc cele mai puternice comunităţi de creştini.
Există circa 1,6 miliarde de musulmani în întreaga lume sau 23% din populaţia globului. Majoritatea covârşitoare (circa 87-90%) sunt sunniţi, iar 10-13% şiiţi.
Între cei 1,1 miliarde de oameni care se declară “neafiliaţi”, circa 700 de milioane, adică 62% dintre ei, trăiesc în China, unde reprezintă 52,2% din populaţie.
Peste 400 milioane de persoane practică alte religii: indienii din America, aborigenii din Australia, minorităţile chineze etc. De asemenea, circa 58 milioane de persoane, respectiv mai puţin de 1 % din populaţie, îmbrăţişează religii precum bahaismul, sikhismul sau taoismul. De Simona Mătieş – Evenimentul Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu