Mare si prost


Mai mare, mai bun? Nu, mai mare si mai prost

autor: FrontPress 19.12.2012
pontaExistă un turneu de box neobişnuit numit „Bigger’s Better” (“mai mare = mai bun”), unde combatanţii, proveniţi atît din box cît şi din alte sporturi de full contact, sînt diferiţi ca înălţime şi greutate. Aceste condiţii cresc spectaculozitatea meciurilor. Pînă acum, n-am văzut să fi cîştigat competiţia luptătorul cel mai mare la propriu. Dimpotrivă, primul campion al circuitului a fost boxeurul român Constantin Bejenaru, cel mai scund şi cel mai uşor dintre competitori (1,78 m şi 90 de kg), care şi-a zdrobit adversarii cu artă.
Nu ştiu dacă Victor Ponta, pasionat de fotbal şi automobilism, urmăreşte şi alte sporturi, dar noul său cabinet pare inspirat de prejudecata care a dat numele turnelui de box despre care am făcut vorbire mai sus. Măsurînd ministru cu ministru, constatăm însă că guvernul Ponta II ar putea fi supranumit, cu mai multă întemeiere, “mai mare şi mai prost”.
De fiecare dată cînd ne pricopsim cu un executiv nenorocit, ne spunem că mai rău nu se poate. Şi cu fiecare schimbare de guvern ni se demonstrează contrariul. Aşa au ajuns unii să regrete “epoca” Năstase, sau “epoca Tăriceanu” şi, în curînd, probabil, ne vom aminti cu nostalgie despre guvernele Boc.
Guvernul Ponta II are 26 de miniştri, dintre care doi sînt şi vicepremieri (Liviu Dragnea, secretar general al PSD, pus sub urmărire penală pentru fraudarea votului la referendumul din vară; şi Daniel Chiţoiu – omul de paie al lui Antonescu), şi un vicepremier fără portofoliu (Gabriel Oprea, cumătru cu Ponta, apropiat grupului de afacerişti Petrache-Bittner-Cocoş şi cunoscut şi ca “şeful mafiei lui Năstase”). În întrega trupa numărăm poate pe degetele de la o mînă persoanele fără tinichele de coadă, dar nici acelea nu sunt puse toate pe domeniile lor de competenţă. Printre cei mai compromişi: Relu Fenechiu (trimis în judecată deja) şi Nicolae Bănicioiu (implicat într-un scandal sexual cu minore).
Pentru supradimensionarea Cabinetului, spre mulţumirea a cît mai mulţi lideri ai USL, s-a operat o despărţirea, pe criterii învăluite în mister, a Educaţiei de Cercetare, a Mediului de Ape şi Păduri, a Bugetului de Finanţe, a Energiei de Industrie şi Comerţ (la care se adaugă o aripă nouă, Competitivitate, sic!). De asemenea, au fost înfiinţate ministere noi, precum cel al Proiectelor de Infrastructură de Interes Naţional (care?, că în bugetul de la anul investiţii nu vor mai fi), cel al Tineretului şi Sportului, cel al IMM-Turism-Mediul de Afaceri.
Un asemenea guvern, şi mătăhălos, deci greoi, şi bolnav, şi stîngaci, va fi făcut K.O., fără îndoială. Nu se ştie deocamdată cînd şi de către cine. Adversarul direct, Opoziţia, nu-i în stare să-i pună probleme. Uneori  însă soarta meciului e schimbată de public sau de arbitru. De Claudiu Tarziu
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu