Elefantul contra Dragonului


Elefantul INDIAN contra dragonului CHINEZESC

autor: FrontPress 12.12.2012
India a facut publica intentia sa de a folosi forta, pentru a-si proteja interesele din Marea Chinei de Sud. Declaratiile vin dupa ce Beijingul a ingreunat in mod deliberat eforturile indienilor de exploatare a gazelor si petrolului din acea regiune.
Cei doi giganti si-au dezvoltat rapid capacitatiile militare si pentru a le intretine au nevoie de resurse. In urma unor negocieri cu Vietnamul, indienii au cumparat dreptul de a explota zacamintele din acea regiune, dar pretentiile teritoriale ale Chine le dau planurile peste cap. India acuza China ca ii saboteaza aspiratiile si pentru asta e gata sa-si foloseasca forta.
Ambele super puteri intentioneaza sa devina jucatori la nivel global (mai mult India, China fiind deja), dupa ce au investit miliarde de dolari americani in armata si fortele navale.
China se pricepe foarte bine la tachinari si a anuntat ca politia navala va inspecta toate petrolierele.
Analistii considera ca resursele din Marea Chinei de Sud sunt prea mari pentru ca cele doua tabere sa faca un compromis.
Problemele nu se opresc aici. SUA si-au facut simtita prezenta in regiune. Americanii prezinta atat interese economice cat si militare (radarul din Filipine este o miza foarte marea).
Specialistii considera ca Vestul isi doreste o confruntare intre India si China (mai adaug eu ca poate si Rusia vrea). De pe Romania Military
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu