Creierul


Moduri inteligente de a-ţi salva creierul

 
6 decembrie 2012, 19:30
 

Durerea de cap severă e unul dintre simptomele atacului cerebral FOTO Adevărul

Accidentul vascular cerebral apare atunci cand fluxul sangvin în arterele din creier este blocat de un cheag de sânge sau când o arteră se sparge. Nu putem modifica factorii de risc precum vârsta sau materialul genetic, dar sunt unii factori de risc care se pot schimba.

La fiecare patru minute o persoană moare din cauza unui atac cerebral. În momentul producerii unui atac cerebral se pierd două milioane din celulele creierului. Forbes prezintă un plan de prevenire a atacurilor cerebrale

Controlul presiunii sanguine
Pentru a controla presiunea sanguină este important să nu adaugi foarte multă sare în mâncare şi să faci exerciţii fizice: jogging, înot, mers pe bicicletă.

Controlul greutăţii
Greutatea este un factor important pentru sănătate. Trebuie să există un echilibru între greutatea corporală şi înălţime. Slabirea continuă şi rapidă poate apărea dupa boli care se manifestă prin scăderea poftei de mâncare, iar îngrăşarea, care poate duce la obezitate, se instalează, de obicei, lent şi este un proces de acumulare care durează uneori ani sau chiar zeci de ani. Ambele procese (slăbire, îngrăşare), faţă de limitele normale, reprezintă factori de risc însemnaţi pentru sănătate, motiv pentru care cântărirea periodică este importantă pentru toţi oamenii care doresc o viaţă sănătoasă.

Controlul alimentelor
Toată lumea ştie că ar trebui să consume, zilnic, fructe şi legume şi să renunţe la carnea roşie. Mâncarea trebuie consumată în porţii mici şi dese. E de preferat să se consume peşte şi cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

În plus, ţigările cresc riscul producerii unui atac cerebral. La fel şi băuturile alcoolice consumate în exces.
Situaţiile stresante şi agresivitatea  sunt doi factori care cresc riscul de a suferi un atac cerebral.

 Simptomele atacului cerebral
Amorţirea bruscă a feţei, braţelor sau a picioarelor, mai ales pe o parte a corpului
Dificultăţi de vorbire, de înţelegere şi sentimentul de confuzie.
Probleme bruşte de vedere la unul sau la ambii ochi
Ameţeală, pierderea echilibrului sau probleme de mers
Dureri de cap severe, fără o cauză anume


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu