Vizita in Grecia


Vizita “coloniala” in Grecia. Cancelarul german primit cu proteste (FOTO+VIDEO)

autor: FrontPress 10.10.2012
Vizita de marţi a cancelarului german în Atena a fost prima de acest fel de la izbucnirea euro crizei şi a avut un important caracter simbolic. Angela Merkel a adus cu ea un mesaj de susţinere pentru guvernul elen care se pregăteşte să adopte al şaselea pachet de măsuri de austeritate în schimbul finanţării externe, la presiunea UE şi FMI. În tot acest timp poporul a ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva acestei vizite, care a fost comparată de mulţi cu invazia germană din cel de al doilea război mondial.
„Vreau ca Grecia să rămână în Zona Euro. Sunt convinsă că aceste măsuri dificile merită efortul”, a spus Angela Merkel, în convorbirile cu premierul grec Antonis Samaras.
În timp ce politicienii discutau sub protecţia forţelor de ordine, la doar câteva sute de metri, în Piaţa Syntagma din centrul Atenei, zeci de mii de greci protestau. “Merkel, Grecia nu este colonia ta!”, “Afară cu imperialiştii”, “Aceasta nu este UE, este sclavie” sau “Merkel, nu te vrem, pleacă acasă!” au scandat manifestanţii, majoritatea membri de sindicat şi simpatizanţi ai principalului partid de opoziţie, Syriza, stânga radicală. Ca de fiecare dată demonstraţiile au degenerat în violenţe între anarhişti şi poliţişti.
Pentru a asigura ordinea a fost scoasă în stradă o adevărată armată formată din nu mai puţin de 7.000 de poliţişti. Aceasta a fost cea mai mare mobilizare de forţe din ultimii ani. Practic au fost impuse cele mai stricte măsuri de securitate de la vizita fostului preşedinte american Bill Clinton, din anii ’90. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu