"Da, sa traiti!"

"Asta e regula/legea, cu ea si dupa ea mergem mai departe!" ... Cam asa spunem cei mai multi dintre noi, atunci cand "inghitim" tot ce ni se spune "de sus" dupa ce legi sa activam in viata de zi cu zi. Dar oare chiar asa sa fie legile pe care le luam de bune cand ne sunt spuse de catre sefi.
Sa luam un exemplu: Multa vreme am lucrat dupa un act normativ mai vechi (de prin 2001) care stabilea ca norma de lucru pentru un medic scolar un numar de elevi intre 2000-2500... Bun... In ultimul timp eu aveam in grija aproape de 3000 (sa zicem in jur de 2800-2900); un numar exact nu se poate da in orice moment, caci elevii se pot muta oricand in timpul anului scolar de la o unitate de invatamant la alta, asa ca numarul de copii, potentiali pacienti, avuti in grija de catre un medic, respectiv asistent medical, poate varia in orice clipa. Bun! deci lucram usor peste norma; desi salariul era inca ciopartit, iar numarul de copii peste noorma... usor... mi-am zis ca nu-i bai, caci mai bine nitelus mai multi copii in grija, ca marja de siguranta pentru mentinerea normei.
Treptat-treptat mi-a incoltit in minte ideea ca ordinul de ministru dupa care imi ghidam activitatea e nitelus cam vechi; nu de alta, dar medicatia de urgenta se mai schimba in decurs de zece ani si mai bine. Si uite-asa mi-a cazut sub ochi asta: 


METODOLO
METODOLOGIE din 7 septembrie 2011 privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos
La finalul ei, iata ce norma de lucru se prevedea:
ANEXA Nr. 4: Normarea personalului medical din unităţile de învăţământ
Normarea personalului medical din unităţile de învăţământ se realizează după cum urmează:
- un post de medic la 1.000-1.500 de preşcolari/elevi;
- un post de asistent medical pregătit în specialitatea asistent medical generalist/asistent medical medicină generală la 800 de elevi sau preşcolari;
- un post de medic dentist la 1.500 de elevi;
- un post de asistent medical pregătit în specialitatea asistent medical generalist/asistent medical medicină generală sau în specialitate echivalentă la 1.000-1.500 de elevi.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 25 din data de 12 ianuarie 2012
Mda... Deci eu lucram , daca e sa ne luam dupa ultimele normative, cu mult peste norma. Si cu acelasi salariu ciopartit. Ma rog... sa zicem... Si cine plateste stresul pricinuit de munca peste norma cu un salariu de cacat???
Revenim in curand cu "Uite legea, nu e legea!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu