Drone chinezesti


Dronele chinezesti iau avant

autor: FrontPress 02.11.2012
China îşi intensifică programul de dezvoltare a dronelor. S-a anunţat construirea a două baze de aparate de zbor nepilotate în provincia Liaoning pentru monitorizarea situaţiei din apele apropiate. Aceste baze sunt un cadou al militarilor cu ocazia celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist din China.
China are nevoie de performanţe în preajma acestui eveniment politic important. Intrarea în serviciu de luptă a primului portavion chinezesc şi anunţarea programului de aterizare pe Lună sunt alte exemple din aceeaşi serie.
Anterior, China a anunţat că intenţionează să creeze 11 baze pentru drone până în 2015. Primele două baze vor apărea în nord-estul Chinei. În această zonă se duce o activitate militară dintre cele mai intense nu doar din Asia, ci din întreaga lume. În decurs de un an, acolo se desfăşoară până la 10 manevre militare cu participarea flotelor şi aviaţiilor americane, japoneze, sud-coreene. Nu rămâne în urmă nici China, deoarece consideră această zonă în sfera sa de influenţă. Dronele chinezeşti vor aduna informaţii video despre exerciţiile militare ale vecinilor şi vor coordona acţiunilor trupelor terestre şi navale chineze în acvatoriul Mării Galbene şi Mării Chinei de Est.
Vor avea dronele chinezeşti armament la bord? Nu există un răspuns exact clar, însă se ştie că pe lângă dronele de cercetare China elaborează şi drone de atac.
Cel mai probabil, pentru început, China va folosi drone pentru cercetarea şi orientarea rachetelor sala balistice anti-navale DF-21D. „Ucigătorii de portavioane”, cum îi numeşte presa chineză, vor asigura distrugerea inamicului pe aproximativ 70% din acvatoriul Mării Chinei de Est. Procentele de 30% rămase vor di controlate de portavioanele chinezeşti.
În China se construiesc şi se află în dotare în jur de 30 de drone diferite. Rolul lor în înzestrarea armatei chineze va creşte, consideră expertul Denis Fedukinov.
„Activizarea şi intensificarea trupelor aeriene ale Chinei nu pot să nu îngrijoreze vecinii. În mare parte acest lucru şi explică dorinţa vecinilor Chinei de a achiziţiona astfel de tehnică”.
Coreea de Sud are deja elaborat un program de construire de drone, cu sprijinul SUA, deşi îl consideră foarte costisitor. Nici celelalte ţări din regiune nu vor sta cu mâinile în buzunare să urmărească zborurile dronelor chinezeşti în apropierea graniţelor lor. De Natalia Kaşo – Vocea Rusiei
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu