Critica sistemului bancar


Austria: Critica sistemului bancar inseamna “antisemitism”

autor: FrontPress 10.09.2012
O caricatură publicată pe Facebook de către Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii (FPO), o formaţiune politică anti-imigraţionistă şi populistă, a stârnit un adevărat scandal, după ce preşedindele Austriei, Heinz Fischer, l-a acuzat pe politician de “antisemitism”, potrivit AFP.
Liderul FPO a respins acuzaţia de antisemitism, asigurând că imaginea nu era decât o critică la adresa sistemului bancar. Acesta a răspuns că nu dorea să râdă de evrei, ci de bancherii avari, indiferent de etnia lor, informează radio Vocea Rusiei.
Luna trecută, Heinz-Christian Strache postase pe reţeaua de socializare o caricatură controversată reprezentând un bărbat corpolent (sistemul bancar), cu nas coroiat şi cu butoni la manşetă cu steaua lui David, care stă la o masă opulentă în contrast cu un alt bărbat (poporul), slab, inducând ideea subnutriţiei. Imaginea este completată de un chelner, care reprezintă guvernul şi care toarnă în pahar bancherului. Ulterior butonii cu steaua evreiască au fost înlocuiţi cu nişte forme rotunde obişnuite.
“Când cineva aduce în discursul politic o caricatură, unde un capitalist corpolent este reprezentat cu un nas coroiat, este vorba despre o speculaţie liberă, cu rămăşiţe de antisemitism”, a declarat şeful statului austriac, citat de cotidianul Adevărul. Prin această caricatură a fost atins “nivelul de jos al culturii politice, care nu merită decât dispreţul general”, a estimat Heinz Fischer într-un discurs pronunţat la inaugurarea unei festivităţi la Linz.
Deasemenea, reprezentanţii comunităţii evreieşti  au comparat desenul postat de  Strache cu  caricaturile politice apărute în cotidianul naţional-socialist Der Sturmer în anii ’30 – ’40. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu