SIMBOLURI UNIVERSALE - 1

NEVOIA DE SIMBOL 
Articolul s-a nascut din intrebarea fireasca a bunului meu prieten Andrei Radu, de ce avem nevoie de simboluri. Iar eu cred ca desi avem foarte mare nevoie de ele, simbolurile exista cu sau fara voia sau nevoia noastra ... 
Cum asa? ati putea intreba debunaseama . 
Iac-asa! :) 
Iata ce zice in cateva vorbe psihologul , recte buna mea prietena happyendstory:  

"Dacă ne considerăm mentalul un fel de burete care musteşte de informaţie, care informaţie este codificată sub forma unor instrucţiuni ce se activează prin nişte chei reprezentate înclusiv de aceste simboluri, cam asta ar fi treaba, zic eu." 

 Am identificat cel putin doua motive de nevoie a omului de simbol, caci, pe de o parte, simbolurile inhiba sau dezleaga energii cu caracter personal sau universal, iar pe de alta parte, inlesnesc comunicarea. In aceasta cred ca rezida NEVOIA de simbol.
Iar necesitatea de simbol se manifesta pe cel putin doua categorii, prima categorie fiind cea a simbolurilor universale (ca exemple imediate si cunoscute de toata lumea prin devotiunile si/sau masacrele pe care le-au generat in istorie: Steaua lui David, Zvastica, Crucea), cea legata mai mult de energii, fiind divizata pe trei planuri paralele:  
1/ al celor care le utilizeaza in scop de dezvoltare spirituala si beneficiaza de puterea si protectia lor cum sunt , yoghinii, bunaoara. 
2/ al celor care isi exercita puterea benefica sau malefica asupra unor grupari de indivizi, etnice, sociale, politice, religioase, s.a.m.d. 
3/ al celor care sunt manipulati prin simboluri dar nu sunt tocmai constienti de asta, adica noi, talpa tarii :). Un exemplu ar putea fi zvastica nazista iar altul, aflat o vreme in contrapondere cu primul, steluta rosie cu cinci colturi care au infierbantat mintile la milioane de nazisti si comunisti - despre care am aflat cu totii prea tarziu, ca nu a fost nicio diferenta intre ei - si care acum, mai mult decat atunci, sunt utilizate ca simboluri periculoase. De-aici, pornind de la punctele 2 si 3 incepe teoria constipatiei mondiale.:)
Cea de-a doua categorie a nevoii de simbolistica o reprezinta conventiile:
a/ abstracte, cum sunt stiintele "exacte", matematica, fizica, astronomia bunaoara, sau  mai putin exacte cum se dovedeste uneori a fi astrologia.
b/ pragmatice - spre exemplu semnele de circulatie sau indicatoarele prin aeroporturi, etc.,
c/ spirituale - in care regasim literele, cifrele, notele muzicale, etc. 
Urmeaza partea a doua - Steaua lui David

5 comentarii:

  1. Chiar interesant!!!
    Sincer , chiar mi-a placut!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. femeia si barbatul trebuie sa INTELEAGA ceva : exista un PLAN MARE deci PRUDENTA RELAXARE BUN SIMT si CONSTIINTA !

    RăspundețiȘtergere
  3. Antiignorantule, :)
    Posteaza domnule un articol serios! Ca poti!

    Comentariul poate fi si-asa:

    PLAN MARE deci
    PRUDENTA RELAXARE in beci
    TRAIASCA TATAMARE_n beci! :))

    Ia-o ca pe o gluma, nu ca pe un atac, dar daca planul cel mare pe care il anunti este TEORIA CONSPIRATIEI MONDIALE, atunci scrie rogu-te un articol. Cu argumente.

    RăspundețiȘtergere
  4. Erata: lui tata-mare ii sta bine sa traiasca in VECI... Iarta-ma! :)

    RăspundețiȘtergere