Premiul NOBEL


Premiul Nobel pentru Pace acordat recent UE este “ILEGAL”

autor: FrontPress 05.11.2012
 Premiul Nobel pentru Pace acordat recent Uniunii Europene este “ilegal” fiindcă UE nu este unul dintre “campionii păcii” pe care fondatorul premiului, suedezul Alfred Nobel, dorea să-l recompenseze, a apreciat luni Biroul Internaţional Permanent al Păcii (BIP).
Într-o scrisoare deschisă adresată Fundaţiei Nobel din Suedia, citată de Mediafax, organizaţia a cerut ca recompensa de opt milioane de coroane suedeze, adică 932.000 de euro, să nu fie plătită, cerere respinsă imediat de comitetul norvegian care decernează premiul.
“Este evident că Uniunea Europeană (…) nu este unul dintre ‘campionii păcii’ pe care Alfred Nobel i-a avut în vedere şi i-a descris în testamentul său” , a informat Biroul Internaţional Permanent al Păcii (BIP).
În testament, industriaşul şi filantropul suedez care a murit în 1896 aprecia că premiul trebuia să-l recompenseze pe “cel care va acţiona mai mult sau mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armatelor permanente, precum şi pentru formarea şi răspândirea Congresului Păcii”.
Ori, potrivit BIP, “UE nu purcede la o demilitarizare a relaţiilor internaţionale” şi membrii săi “justifică securitatea bazată pe forţă militară şi mai degrabă luptă în războaie decât să insiste pe nevoia de apropiere a alternativelor“.
Organism de coordonare cu sediul la Geneva şi regrupând mai mult de 300 de organizaţii în 70 de ţări, Biroul Internaţional Permanent al Păcii – el însuşi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1910 – a acuzat comitetul că a “redefinit” premiul, decernat, de asemenea, militanţilor pentru mediu şi campionilor luptei împotriva sărăciei.
Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983, s-a declarat şi el “surprins şi dezamăgit” de acordarea acestei distincţii Uniunii Europene. “Desigur, Uniunea Europeană încearcă să schimbe Europa şi lumea în mod paşnic, dar este plătită pentru acest lucru”, în timp ce activiştii se angajează în acţiunea lor numai pentru apărarea unei idei, a declarat liderul istoric al Sindicatului Solidaritatea din Polonia, un simbol al victoriei paşnice împotriva regimului comunist, citat de agenţia PAP. Potrivit fostului preşedinte polonez, “în această lume există numeroase cazuri de angajament personal”.
La Oslo, influentul secretar al Comitetului Nobel norvegian a respins toate criticile, transmite Mediafax. “Acest punct de vedere a fost prezentat deja de mai multe ori, este cunoscut şi nu va avea impact asupra evoluţiei premiului”, a declarat Geir Lundestad pentru AFP. Banii, a spus el, “vor fi plătiţi” Uniunii Europene pe 10 decembrie, în timpul unei ceremonii la Oslo.
Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta a fost acordat Uniunii Europene care “a contribuit pentru mai mult de şase decenii la procesul de pace şi reconciliere, a drepturilor omului şi democraţiei, în Europa”, se arată în anunţul oficial. Norvegia, ţara în care se acordă premiul Nobel, nu face parte din UE, respingând de două ori iniţiativa aderării la comunitatea europeană, în două referendumuri organizate în 1972 şi 1994. În acest an, un total de 231 de persoane şi organizaţii au intrat în cursă pentru acest premiu.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a fost primul care a reacţionat, declarându-se “emoţionat” şi “onorat”, relatează AFP.
Premiile Nobel au fost create de savantul și omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, care în testamentul său a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an “sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu