Noi vrem(nu mai vrem) pamint (1894)

Foto:George Cosbuc (1866-1918)
Flămând şi gol, făr-adăpost,
Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut,
Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut
Şi câine eu ţi-am fost!
Ciocoi pribeag, adus de vânt,
De ai cu iadul legământ
Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi!
Răbdăm poveri, răbdăm nevoi
Şi ham de cai, şi jug de boi
Dar vrem pământ!

O coajă de mălai de ieri
De-o vezi la noi tu ne-o apuci.
Băieţii tu-n război ni-i duci,
Pe fete ni le ceri.
Înjuri ce-avem noi drag şi sfânt:
Nici milă n-ai, nici crezământ!
Flămânzi copiii-n drum ne mor
Şi ne sfârşim de mila lor
Dar toate le-am trăi uşor
De-ar fi pământ!

De-avem un cimitir în sat
Ni-l faceţi lan, noi, boi în jug.
Şi-n urma lacomului plug
Ies oase şi-i păcat!
Sunt oase dintr-al nostru os:
Dar ce vă pasă! Voi ne-aţi scos
Din case goi, în ger şi-n vânt,
Ne-aţi scos şi morţii din mormânt;
O, pentru morţi şi-al lor prinos
Noi vrem pământ!

Şi-am vrea şi noi, şi noi să ştim
Că ni-or sta oasele-ntr-un loc,
Că nu-şi vor bate-ai voştri joc
De noi, dacă murim.
Orfani şi cei ce dragi ne sânt
De-ar vrea să plângă pe-un mormânt,
Ei n-or şti-n care şanţ zăcem,
Căci nici pentr-un mormânt n-avem
Pământ şi noi creştini suntem!
Şi vrem pământ!

N-avem nici vreme de-nchinat.
Căci vremea ni-e în mâni la voi;
Avem un suflet încă-n noi
Şi parcă l-aţi uitat!
Aţi pus cu toţii jurământ
Să n-avem drepturi şi cuvânt;
Bătăi şi chinuri, când ţipăm,
Obezi şi lanţ când ne mişcăm,
Şi plumb când istoviţi strigăm
Că vrem pământ!

Voi ce-aveţi îngropat aici?
Voi grâu? Dar noi strămoşi şi taţi
Noi mame şi surori şi fraţi!
În lături, venetici!
Pământul nostru-i scump şi sfânt,
Că el ni-e leagăn şi mormânt;
Cu sânge cald l-am apărat,
Şi câte ape l-au udat
Sunt numai lacrimi ce-am vărsat
Noi vrem pământ!

N-avem puteri şi chip de-acum
Să mai trăim cerşind mereu,
Că prea ne schingiuiesc cum vreu
Stăpâni luaţi din drum!
Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
Să vrem noi sânge, nu pământ!
Când nu vom mai putea răbda,
Când foamea ne va răscula,
Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
Nici în mormânt!
http://teodorapetrescu.blogspot.com/

43 de comentarii:

  1. Ce poezie adevarata.. Cand te gandesti ca asa a fost acum 100 de ani.. cam asa e si acum cu mici mari diferente..

    RăspundețiȘtergere
  2. - se poate rezolva simplu - sa mute in Baragan familiile care sunt bune ptr. Agricultura si pornim de la PLUG in frunte cu Parlamentarii ROMANI daca nu stiu sa impoziteze AVERILE cu 30% - http://www.realitatea.net/familiile-cu-venituri-sub-370-de-lei-pe-luna-ar-putea-primi-un-ajutor-financiar-de-la-stat_738210.html

    RăspundețiȘtergere
  3. - sistemul este dator la fiecare cetatean roman major care nu detine o locuinta proprietate personala si a lucrat in Ro minim 5 ani continuu cu 20 000 euro - acesti cetateni au trebuit sa suporte atrocitatile si terorismul practicat de peste 50% dintre politicieni si magistrati functionari etc . corupti si hoti etc. !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. - evaziunea fiscala care atinge cote de 40 miliarde euro dupa unii este SUSTINUTA in principal de catre parlamentari , preoti , manelisti si magistrati romani !!!- avem pe cine sa punem in locul celor care vand tara la RUSI AMERICANI si ISRAELIENI !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. - ARMATA trebuie sa treaca la patrulari si sa fie platita si din banii primarilor , prefectilor care au AVERI ... http://www.realitatea.net/politistii-vor-protesta-prin-reducerea-activitatii-timp-de-o-saptamana_739332.html

    RăspundețiȘtergere
  6. SINT IN TOTALITATE DE ACORD. DAR PENTRU ASTA PRIMARII, PREFECTII HOTI, TREBUIE SA FIE SI PATRIOTI .
    CU BINE,
    ODORICA

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.realitatea.net/toti-oficialii-unui-oras-brazilian-au-fost-arestati_739346.html asa va fi si la noi daca nu se mai satura ....

    RăspundețiȘtergere
  8. triada SUA RUSIA ISRAEL trebuie imediat sa-si retraga asasinii economici din ROMANIA ca sa nu se mai mire de calamitatile si porcariile care se petrec la ei in OGRADA !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Sint uimita cum brazilienii pe care ii cunosc eu, cunosc istoria noastra, a Ardealului si a situatiei politice din tara noastra. Spun ca si la este este coruptie, mai mare ca la noi.Dar eu spun ca la noi e mai mare dar, avind in vedere ca Brazilia este una dintre cele mai mari tari din lume, cu o populatie de 171 mil.locuitori poate au putina dreptate.
    In orice caz sa stiti ca, brazilienii(Fernando si Roder Rock), inteleg totul din articolele si comentariile noastre, chiar si cele cu subinteles.
    Cu bine,
    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  10. - incepeti si concepeti legi ptr. a fi liniste si a se stopa genocidul in tara , iluzia partidului oricare ar fi el va duce mai jos in mlastina ....

    RăspundețiȘtergere
  11. - primii 100 din conducerea BOR , magistratilor si parlamentarilor trebuie sa paraseasca ROMANIA !

    RăspundețiȘtergere
  12. - foarte multi parlamentari Tremura in fata Serviciilor secrete straine - sant niste MARIONETE !!!

    RăspundețiȘtergere
  13. - parlamentarii dorm si noaptea cu legile lui SATAN in cap - nu mai misca un roman in front pana nu da din sangele familiei ptr. parlament , BOR si MAGISTRATI !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sindicatele cereti DEMISIA parlamentarilor care raspund de ZONELE in care mortalitatea si violentele sunt in crestere ptr. ca nu vor sa dea legi ptr. popor ci ptr. conturile MAFIEI din POLITICA !

    RăspundețiȘtergere
  15. citez - 13 parlamentari din opoziţie se pregătesc să treacă la UNPR - Vicepreşedintele UNPR Liviu Câmpanu a declarat, duminică, la Iaşi, că partidul discută cu 13 parlamentari ai opoziţiei, şapte senatori şi şase deputaţi, pentru trecerea acestora la Uniune, adăugând că unul dintre aceştia este senator de Iaşi. ----- deci se trage de timp ptr. a se trimite mai multi romani in spitale si cimitir , de aceea nu se doreste impozitarea averilor de peste 500 000 euro cu inca minim 10 % , sa fuga MILITARII romani din cauza saraciei in Afganistan si interlopii sa-si faca de cap cu parlamentarii in Romania !!!

    RăspundețiȘtergere
  16. sper ca stiti ce viitor vor avea si copiii ofiterilor care sprijina parlamentarii ce NU sant de acord cu impozitarea averilor mai mari de 500 000 euro cu inca minim 10 % indiferent de PARTID !!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu-mi vine sa cred ce insinuezi. Dar ce ticalosii de acum sint vesnici la putere?

    RăspundețiȘtergere
  18. Odorica , nu-s vesnici dar conteaza fiecare minut - se cere Viziune nu abureli PSD PC si PNL !!!
    - Ponta cand o sa ai curaj sa ceri impozitarea averilor cu minim 10% ? alta solutie nu este acum cu aceste institutii ... te comporti ca o femeie isterica fara solutii credibile ...nu mai repet cum lucreaza si prin cine D. si ce reprezinta !
    - http://www.realitatea.net/voiculescu-regimul-basescu-boc-isi-prelungeste-agonia-imprumutandu-se-in-orice-conditii_741271.html voiculescu mai bine studiati situatia impozitarii averilor …
    - http://www.realitatea.net/dragnea-sunt-clanuri-mafiote-protejate-politic-de-pdl-in-schimbul-finantarii-partidului_741274.html Dragnea clanurile apar datorita neimpozitarii unor averi ...
    - http://www.realitatea.net/vosganian-il-compara-pe-basescu-cu-hitler-inainte-de-capitularea-germaniei_741215.html Vosganian nu au vazut romanii solutii credibile cu impozitari de averi ....

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu indemn prin poezii, mereu la lupta. Azi nu am avut curajul sa spun de lovitura de stat din 6 sept.1940 tocmai, pentru a nu mai folosi cuvintul lovitura de stat militara, legea martiala si altele pe care le-am pomenit mereu. Acum astept sa ma aresteze. Cred ca am dat maximum de curaj. Mai mult....

    RăspundețiȘtergere
  20. loviturile .... ei se lovesc singuri ... Al 3-lea razboi mondial in desfasurare - Sistemul te invata cum sa te Sinucizi ! Sistemul Organizeaza Suicidul !
    BOR , CSM si Parlament se afla sub HIPNOZA Satanica - citez - De ce e nevoie de Catedrala Neamului? Pentru că nu mai e loc în vechiul altar - acum intreb - dar pe pamant mai aveti loc ?
    - Organizarea Emigrarii si Depopularii - UE si Afganistan pregateste terenul ptr. MACEL - In Romania Scapa cine poate !!! CU Ghearele Satanei SE Vaneaza in Romania cu Mare Pasiune !!! Faceti o harta a Mortalitatii si Suicidului in RO daca aveti CURAJ pe ultimii 20 de ani !!! Obiectivele TRIADEI Rusia , SUA , Israel au fost indeplinite peste 50 % !!! Cel mai urat vor CRAPA consumatorii inraiti de zahar rafinat , paine alba si CHIMICALE prin accidente , razboi si calamitati ETC. !!!

    RăspundețiȘtergere
  21. De mult am inteles ca, fiecare dintre noi este pe cont propriu. Scapa cine poate. Depinde de cine este, mai norocos si rezisatent.
    Cu bine,
    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  22. cea mai simpla platforma - primariile sa dea locuri de munca la someri , terenurile arabile necultivate ale celor cu AVERI taxate foarte SCUMP , utilaje sa asigure toti oamenii cu averi din zona , exemplu 10 % din averile lor sa fie transformate in investitii ptr. agricultura sau altceva .... daca nu le convine sa plece la polul nord , Romania deja este SuperSfartecata !!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Daca candidezi la alegerile prezidentiale anticipate, eu pe tine te aleg. Numai in tine am incredere totala.
    Cu bine,
    odorica

    RăspundețiȘtergere
  24. multumesc ... dar in Romania votarile costa bani deci este bine sa ne miscam incet si sigur prin judete fiecare dupa puterea sa , ptr. a face ordine si armonie , prea multi Criminali au prins Putere si Terorizeaza Romania ! - - parlamentarii sapa gropi ptr. Morti si guvernul Resusciteaza , acum va treziti Romani ?

    RăspundețiȘtergere
  25. pana pe 25 septembrie voi fi se pare intr-o zona fara internet , pana atunci va doresc Numai Bine si Rezistenta Mare la ce va mai fi !

    RăspundețiȘtergere
  26. Imi v-a fi dor de comentariile tale. Tu prin comentarii, dai viata acestui blog. Intoarcere, cu bine!
    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  27. Odorica Ion te salut si multumesc ptr. gandurile bune ! - si un mesaj ptr. romanii pregatiti ptr. ordine si Armonie , incepeti si refuzati orice abuzuri si ATENTAT la sanatatea si integritatea voastra psihica si fizica oriunde va AFLATI - metodele le veti descoperi studiind ACOLO unde aveti Incredere ... sau poate deja le cunosteti , SUCCES !!!

    RăspundețiȘtergere
  28. Te salut ! Bine ai venit. Tot inainte !
    Iti astept comentariile, caci le-am dus lipsa.
    Cu bine Odorica

    RăspundețiȘtergere
  29. Sindicatele sub hipnoza
    Sindicatele care sustin Parlamentul sa stie de pe acum ca ajuta la decimarea copiilor si batranilor , cei care fug sa dea spaga ptr. a obtine diverse diplome , la fel si ei sustin Genocidul si Hipnoza in MASA !!!

    RăspundețiȘtergere
  30. - sa vedeti ce vor sa faca cei din UE cu plantele medicinale - acum va veti da seama in ce lagar ati FACUT COPII !!!

    RăspundețiȘtergere
  31. Dumnezeu lucreaza si prin Oameni !
    Craniile ce contin Creierele parlamentarilor care Tradeaza poporul roman au acumulat asa multa energie Negativa incat vor creea un mare dezechilibru Energetic pe teritoriul Romaniei - Romanii sa fie pregatiti ptr. Cutremurele ce vor avea loc pe toate Planurile - va fi ca in cele mai oribile Filme de Groaza . Dumnezeu lucreaza si prin Oameni !

    RăspundețiȘtergere
  32. - a mai fost facuta propunerea cu egalizarea sumelor ce se aloca MILITARILOR ptr. chirie , este normal ca un general sa ia peste 15 milioane vechi chirie si un soldat 3 milioane ??? - studiati putin sumele sa vedeti ce ABUZURI - parlamentari mana in mana cu OFITERI si SUBOFITERI ... !!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Eficienta si Poporul
    Eficienta sta in Informatii Reale , Tactica si Strategie ptr. POPOR , nu in Psihoza si Robotizare !!! Avertizati Copiii si Batranii fiecare dupa Puterea lui si Conjucturile Specifice !!! SUCCES !!!

    RăspundețiȘtergere
  34. - mai poti sa saluti primarii si politicienii din primarii care nu cer impozitarea averilor cu 10 % urgent ???

    RăspundețiȘtergere
  35. - bisericile la iarna cati batrani flamanzi si infrigurati vor adaposti ??? mai exista o solutie - masinile de lux ale preotilor sa fie folosite pe post de AMBULANTE si cu ele sa fie distribuite ajutoare la batranii cu pensii mici !!!

    RăspundețiȘtergere
  36. PRIORITATE MAXIMA
    spitalele unde sant ingrijiti copiii din Romania - prioritate maxima !!! - acolo trebuie apa de izvor si alimente naturiste - romanii sa se mobilizeze ptr. aceasta prioritate !!! aveti toate indicatiile necesare - SUCCES !!! - politicienii sa lase gargara INUTILA !!!

    RăspundețiȘtergere
  37. elev ucis in Craiova - - Ponta ai vazut daca nu cereti 10 % din averi ptr. buget ??? http://www.realitatea.net/romania-pe-locul-doi-in-europa-la-violenta-in-scoli_756159.html

    RăspundețiȘtergere
  38. - Antonescu este bine sa iei legatura cu , copilasii de la gradinita , mai mult nu stii ce sa ceri ...

    RăspundețiȘtergere
  39. Varsta de pensionare
    in actualele conditii de poluare , stres , alimentatie plina cu chimicale , razboi economic etc. varsta de pensionare in Romania trebuie sa fie de 60 de ani la barbati si 55 la femei , in rest cine se plictiseste poate sa ceara sa munceasca undeva la o gradina , gospodarie etc.

    RăspundețiȘtergere
  40. grija fata de Presedinte
    Foarte Multi parlamentari nu stiu cum trebuie sa aiba grija de cap adica de presedinte - cand capul are prea multe probleme si dureri trebuie TRATAT nu Schimbat ... cum se face tratamentul - se aduna fonduri din AVERI cu ajutorul parlamentarilor care SE cred PATRIOTI , dupa care trebuie angajat cineva care face masaj la picioare adica la OAMENII DE JOS - se stimuleaza cu pensii si salarii din acele fonduri adunate ... astfel se regleaza anumite circuite energetice din organism care vor duce la disparitia durerilor si problemelor la CAP ... aceste metode sant cunoscute de experti din multe tari ale lumii , dar parlamentarii romani nu au timp cred sa citeasca despre medicina si terapie ... sant preocupati unii de tarfe , masini , conturi si bani etc. Deocamdata foarte multi parlamentari sant de rasul curcilor la studiu individual ... cum sa faca asemenea oameni LEGI ptr. un POPOR ?! au facut legi ptr. un LAGAR !!!

    RăspundețiȘtergere
  41. - Vintu trebuie sa doneze bugetului Statului roman minim 30 % din avere ! apropo - sa nu mai bagati MICROFOANE in dormitoare sau pe langa ele ... sefii serviciilor va faceti mari pacate asa si copiilor vostri ... informatia asta a aparut pe la tv ...

    RăspundețiȘtergere
  42. ferice de femeile care fac curatenie prin apartamente si cladiri ... ele isi cunosc rolul foarte bine ... va fi rau de cele care ocupa posturi cheie in politica ... lupta este ptr. barbati ... ferice de barbatii care nu au facut copii inca cu asemenea parlament si guvern in ROMANIA !!!

    RăspundețiȘtergere