Iranul


Iranul se pregateste de un razboi cibernetic

autor: FrontPress 03.11.2012
În epoca atacurilor informatice, Teheranul pune tunurile pe cei mai importanți inamici. Statul islamic face strategii de apărare în fața virușilor informatici. Libanul găzduiește centrul secret de unde atacă hackerii iranieni.
Paralizat de sancțiunile occidentale în cascadă, amenințat continuu de Israel, la doi ani de la atacul informatic lansat asupra centralei sale nucleare de la Bushehr, Iranul se orientează tot mai mult spre găsirea instrumentelor necesare purtării unui război cibernetic cu principalii săi inamici. Lucru demonstrat în ultimele săptămâni de atacurile informatice asupra unei companii petroliere din Arabia Saudită, unei companii de gaze din Qatar și asupra mai multor bănci americane, distrugându-le calculatoarele. De fiecare dată, administrația de la Washington a indicat Iranul ca fiind în spatele acestor acțiuni.
Există voci care susțin că Teheranul ar fi acordat un sprijin tehnic important și principalului său aliat, președintele sirian Bashar al-Assad, în conflictul din Siria, unde războiul informatic a jucat un rol major în escaladarea violențelor. Oficialii de la Teheran au anunțat și o premieră în istoria statului islamic: demararea unor exerciții cibernetice. Acțiune mai mult decât necesară pentru statul iranian, amenințat constant de Israel cu un atac asupra instalațiilor sale nucleare.
Liderii Republicii Islamice nu au uitat prea ușor că americanii și israelienii au creat un program extrem de periculos, denumit “Flame”, pentru spionarea Iranului, având capacitatea de a fura date confidenţiale, a face capturi de ecran, a strânge informaţii despre sistemele atacate, fişierele stocate, datele de contact şi chiar a înregistra conversaţii audio. Pentru a se apăra și răspunde la eventuale noi atacuri informatice, iranienii și-au făcut un cartier general de cyber-apărare, a cărui misiune este împiedicarea oricăror viruși informatici să penetreze rețelele de securitate cele mai importante ale țării, în special ale centralelor nucleare și băncilor.
Investițiile Teheranului
În paralel, așa cum a anunțat directorul Organizației pentru Apărare Pasivă a Iranului, generalul Gholam Reza Jalalai, pentru prima dată, Teheranul vrea să organizeze exerciții cibernetice în mai multe sectoare vitale ale țării. În acest fel, va fi testată capacitatea instituțiilor Iranului de a se apăra de eventuale atacuri informatice, dar și de a le preveni. Experții susțin însă că deși Teheranul câștigă teren în materie de piraterie informatică, mijloacele sale tehnice rămân mult în urma celor din SUA, Israel, Rusia sau China. Conștient de acest lucru, regimul condus de președintele Mahmoud Ahmadinejad (foto, centru) a anunțat, la începutul acestui an, că va investi suma de un miliard de dolari pentru a-și dezvolta capacitățile de “luptă” informatică. Iranienii fac tot posibilul pentru a-i ademeni pe acei hackeri dispuși “să atingă țintele pe care și le-a propus Republica Islamică”. În seria realizărilor guvernului iranian se numără și producerea unui antivirus capabil să identifice şi să distrugă virusul informatic Flame, utilizat în atacurile cibernetice. Atacurile de la Bushehr au impulsionat regimul de la Teheran să se perfecționeze și să ia măsuri pentru un alt sector vital – cel petrolier. Iar specialiștii în domeniul informatic sun de părere că Iranul este capabil acum să facă față unui razboi cibernetic în sectorul petrolier, fără ca să-i fie afectate exporturile de țiței.
Atacuri coordonate din Liban
Existența unui centru secret, de unde Iranul ar comite atacurile cibernetice îndreptate împotriva unor “ținte” din SUA, Qatar sau Arabia Saudită, a fost dezvăluită de surse din cadrul serviciilor secrete israeliene, citate de site-ul DEBKA. Acest centru ar fi găzduit la subsolul cartierului general al forței de securitate al mișcării șiite libaneze Hezbollah, din sudul Beirutului. Deși iranienii au negat, sursele menționate pretind că atacurile hackerilor împotriva unor bănci americane şi a unor companii din industria petrolului din Arabia Saudită, precum şi cei care au dirijat drona iraniană care a încălcat spaţiul aerian al Israelului la începutul lunii, au pornit de aici. Experţii în atacuri cibernetice explică de ce Teheranul utilizează Libanul ca bază surogat pentru atacurile cibernetice. În primul rând, pentru a ascunde sursa atacurilor sale virtuale, lăsând Iranul departe de orice acuzaţii, și, în al doilea rând, pentru că obiectivele mișcării Hezbollah sunt bine protejate în faţa unor intruziuni electronice de sisteme eficiente de ultimă generaţie. Sistemele de protecţie electronică Hezbollah sunt destul de puternice, iar experţii israelieni în domeniul atacurilor pe Internet nu au reuşit nici până în prezent să identifice locul unde se află centrul electronic iranian, care a dirijat drona în spaţiul aerian al Libanului şi, apoi, al Israelului.
Stuxnet, virusul armă de război
Conducătorii Republicii Islamice au devenit conștienți de pericolul cibernetic în special după atacul informatic din 2010 asupra instalațiilor nucleare iraniene, provocat de virusul informatic Stuxnet, considerat o adevărată armă de război. Virusul a fost creat de agențiile americane de informații, cu scopul exact de a ataca uzina nucleară Bushehr din Iran, de a prelua controlul circuitelor din interiorul acesteia și de a provoca imense daune fizice.
SUA se tem de un “Pearl Harbour” digital
Recentele atacuri asupra unor bănci americane, puse pe seama iranienilor, alimentează și temerile Washingtonului privind declanșarea unui război cibernetic. Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, avertiza, de curând, că SUA ar putea fi ținta unui “Pearl Harbour digital”, adică a unui atac brusc și de proporții, care ar putea afecta utilitățile din această țară. Printre țintele unor astfel de atacuri informatice se numără serviciile de transport și rețelele financiare, iar agresiunile ar putea veni din partea unor grupări teroriste, dar și a Chinei, Rusiei și, desigur, a Iranului. Șeful Pentagonului a susținut că “inamicii” externi verifică deja sistemele informatice americane, fiind înregistrate deja cazuri în care intrușii au obținut acces la sistemele informatice pentru centrale chimice, electrice și hidrocentrale. “Ar putea fi deraiate trenuri conținând chimicale letale. Ar putea fi contaminate sursele de apă din marile orașe sau ar putea fi oprite centrale electrice din întregi regiuni ale țării”, a avertizat Panetta. De Luciana Pop – Ziua News
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu