Infractorii cu gulere albe


Infractorii cu gulere albe: BANCHERII si OFITERII serviciilor secrete

autor: FrontPress 02.11.2012
Valul infracţional al gulerelor albe, adică al aşazişilor oameni de afaceri respectabili, este scos încet-încet la lumină. A început cu arestarea lui Horia Ciorcilă şi a lui Claudiu Silaghi, preşedintele respectiv vicepreşedintele Băncii Transilvania, pentru manipularea pieţei de capital şi spălare de bani în 2010. La doar doi ani mai târziu, în iunie 2010, directorul executiv şi directorul adjunct al Băncii Transilvania din Oradea au fost arestaţi pentru favorizarea infractorilor şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Între timp mai auzim de tot felul de funcţionari de bănci care se împrumută din conturile clientilor, sau de funcţionari care pur şi simplu fură banii publici, cum este cazul contabilei ADR Nord Vest, care a furat 3 milioane de euro.
Dar recenta arestare a capilor unor bănci locale depăşeşte orice imaginaţie. Presedintele FNGCIMM Aurel Saramet este implicat într-un dosar de fraude bancare de peste 20 de milioane de euro, alături de interlopi şi vicepreşedinţi de bănci. Claudiu Cercel, vicepreşedintele BRD, a ajuns şi el după gratii alături de alte 30 de persoane, în marea lor majoritate ţigani interlopi conduşi de Daniel Ruse din Călăraşi, dar şi angajaţi din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Dar cel mai interesant personaj din acest dosar este al lui şi Florian Dragoş Diaconescu, general în rezervă DIE/SIE. Analizând toată istoria postdecembristă a României, dăm aproape întotdeauna de foşti oameni ai DIE şi ai Securităţii, sau foşti ofiţeri SRI-DIE care au pus umărul la falimentarea industriei româneşti, la vânzare resurselor naturale şi la realizarea de jocuri de tip piramidal. Sunt convins că această castă de foşti lucrători cu informaţii reprezintă cel mai mare pericol pentru economia şi siguranţa României.
Până la urmă aceste fraude au câteva elemente care trebuiesc desluşite. De ce un personaj ca şi Claudiu Cercel, cu un salar de peste 15.000 de euro pe lună, a participat la această fraudă. Ce porniri hămesite au determinat un vicepreşedinte de bancă să nu se mulţumească cu un salar anual de sute de mii de euro şi s-a asociat cu interlopi şi ţigani pentru a-şi frauda propriul angajator. Ce este mai curios este cum a permis sistemul bancar să ajungă în vârf un infractor, cum toate procesele şi procedurile din cadrul BRD au permis ca un hoţ să fure direct din banii băncii, cu o metodă inventată de nişte interlopi din Călăraşi, şi nu de către George Soroş sau Bernie Maddoff. Nu, ci nişte ţigani din Olteniţa, susţinuţi de un fost general SIE, de preşedintele FNGCIMM, au pus la punct un sistem prin care au reuşit să fure 22 de milioane de euro de la bănci. Nu că le-aş plânge de milă băncilor, dar este doar o altă confirmare că sistemul bancar din România este condus şi monitorizat de către nişte incompetenţi şi nişte nulităţi. Şi o nulitate şi mai mare veghează de la BNR, blocând creditările când trebuie deblocate şi lovind în LEU când trebuie ajutat.
Şi de parcă lumea s-a tâmpit de tot, Banca Transilvania a ajuns să îşi lepede şi ultima brumă de bun simţ, după ce Marius Nicoară, fondator al BT, a ajuns Preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. În cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Judeţean, consilierul judeţean Horaţiu Catarig a spus că din informaţiile sale, BT plăteşte pentru bancomatul instalat în partea exterioară a clădirii în care funcţionează sediul Consiliului Judeţean, o chirie lunară de 50 de bani. Restul băncilor sunt nevoite să plătească pentru un bancomat în oraş, mii de euro chirie lunară, aplicată pe mentru pătrat ocupat, şi asta fără să beneficieze de o asemenea locaţie privilegiată. Nu ştiu dacă acest lucru e adevărat, dar se pare că pagubele făcute de preşedinţii şi directorii BT arestaţi în ultimii doi ani trebuiesc recuperate prin chirii simbolice, făcute cadou de Marius Nicoară. Sau prin spălări de imagine penibile, crosuri, campanii pseudo-umanitare sau închirieri de biciclete eco.
Şi la final, o scurtă istorie penală a dragilor noastre bănci:
- Maria Vereha, angajată a CEC, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava deoarece în perioada 2005-2010,pentru că furat 600.000 de lei din conturile clienţilor. Aceasta a fost condamnată la 3 ani cu suspendare.
- 7 iunie 2010: Ana Lucia Pojoca şi Mircea Romeo Oanţă, directori ai BT Oradea sunt arestati de favorizarea infractorilor şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
- septembrie 2011: Angajata sucursalei Băncii Transilvania, Mirela Perţe a fost arestată preventiv pentru 29 de zile sub acuzaţiile de înşelăciune şi fals informatic. Angajata sucursalei a sustras din conturile mai multor clienţi sume de bani importante.
Avocatul apărării a declarat în faţa magistraţilor că situaţia Mirelei Perţe a fost o consecinţă a mediului favorizant pentru infracţiuni în care lucra. Pe scurt, avocatul susţine că în agenţia din Mihai Viteazul toţi angajaţii făceau ce vroiau, iar controalele superficiale le-au „permis” furturile.(www.ftr.ro) De George Bara – NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu