Blestematul Katyn

Polonia este un actor special in Europa, la fel de special ca si România, o tara cu istoria si precedentele sale, cu resurse si energii, greu de înghiţit după reţeta clasica vestica in care tarile uşor de asimilat din fostul lagăr estic aveau in jur de 7-10milioane, suprafaţa cat Transilvania, armata echipata insuficient si o moneda care putea fi uşor devalorizata, funcţie de interese.
Polonia este tara unde încep schimbările istorice, schimbări europene si mondiale, schimbare care se sfârşesc in România. In ultimul secol, al Doilea Război Mondial a început in Polonia si soarta i-a fost pecetluita la Bucureşti, in 23August 1944.O ţară demnă, un popor vertical, reprezentat cu cinste de demnitari, care, indiferent de culoarea lor, au apărat mereu interesele Poloniei şi ale Europei foste comuniste, în tratativele euro-atlantice.Polonia, ca şi România, a fost răstignită între puterea comunistă şi cea nazistă. Polonia este un model de ţară luptătoare
În urmă cu 70 de ani, peste 20.000 de soldaţi polonezi au fost masacraţi în pădurea Katyn de către ruşi. E cea mai mare tragedie din istoria poporului polonez. În caz că nu ştiţi despre ce e vorba, vă recomand filmul excelent al lui Andrzej Wajda:

In pădurea Katyn, de lângă oraşul rusesc Smolensk, mii de ofiţeri, poliţişti şi civili luaţi prizonieri în 1939, la divizarea Poloniei de către Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, au fost ucişi de NKVD, ulterior KGB. Masacrul din Katyn, pe care sovieticii au încercat să-l arunce pe spinarea Germaniei naziste, reprezintă un subiect delicat pentru relaţiile dintre Rusia şi Polonia
Astăzi, polonezii au fost „loviţi“ din nou. Aproape la fel de crunt ca acum 70 de ani. Avionul în care se afla o numeroasă delegaţie ce urma să participe la Katyn, la comemorarea masacrului, a pierit în urma unui accident aviatic. Aeronava TU-154M, în care se afla inclusiv preşedintele Lech Kaczynski, s-a prăbuşit la circa 1,5 kilometri de pista de aterizare a aeroportului pe care ar fi urmat să aterizeze, la Smolensk, în vestul Rusiei.
Tragedia de la Katyn din 1940 este plânsă de toţi polonezii iar monumentele dedicate evenimentului le găseşti peste tot în Polonia.Astăzi o altă elită poloneză s-a dus să îşi plângă predecesorii chiar la Katyn. Din ea făceau parte preşedintele statului, capii bisericii, şeful statului major, guvernatorul băncii centrale etc. Majoritatea persoanelor aflate la bordul avionului preşedintelui polonez Lech Kaczynski erau rude al victimelor de la Katyn.Avionul lor s-a prăbuşit la câtiva km. de Katyn. Anul acesta era prima oară când un înalt oficial rus ar fi participat la comemorare, asumându-şi, implicit sau explicit, trecutul asasin, însuşi premierul Vladimir Putin, cel care şi-a asumat tocmai continuitatea cu Rusia stalinistă, promovând nostalgia trufaşă pentru imperiul sovietic.Moartea preşedintelui Poloniei – şi a fratelui său geamăn, fostul premier Jaroslav Kaczinsky, împreună cu o parte din guvernul ţării, este tragică nu doar pentru că e vorba de înalţi oficiali, ci mai ales prin încărcătura simbolică, de natură să confere acestei catastrofe o aură de martiriu pentru ţara lor: faptul că s-a petrecut chiar întru comemorarea a 70 de ani de la Katyn. Şi tot într-o pădure.
Fostul preşedinte Lech Walesa, care a condus tranziţia Poloniei, a spus, în urma tragicului accident aviatic de sâmbătă, că "acesta este al doilea dezastru ca gravitate după Katin", relatează New York Times, citat de NewsIn."Au vrut să ne reteze capul acolo, iar aici a murit floarea naţiunii noastre. Ignorând conflictele, clasa intelectuală a celor aflaţi în acel avion era cu adevărat măreaţă", a spus el."Este un loc blestemat", a declarat fostul preşedinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski."Mă trec fiorii. Întâi este ucisă floarea celei de a Doua republici poloneze, în pădurea de lângă Smolensk, acum elita intelectuală a celei de a Treia republici poloneze moare în acest accident tragic, când se apropia de aeroportul din Smolensk.Este o rană ce se va vindeca foarte greu", a subliniat el.Indiferent de cauzele prabusirii si de simpatia unora sau altora pentru presedintele Poloniei sau alti oficiali decedati, intamplarea va cadea greu pe sufletul polonezilor.
E sinistru cand te gandesti ca mergeau sa onoreze victimele masacrului de la Katyn cand 12 000 de ofiteri si intelectuali polonezi au fost executati de rusi si acum mor intr-un avion rus pe teritoriu rus.
Daca Raul are mai mult decat o dimensiune “ezoterica” si daca poate fi intrupat intr-un anumit spatiu fizic, atunci acesta poarta numele Katyn pentru poporul polonez, un loc unde a sfarsit elita acestui popor. Incidentul aviatic in care elita politica poloneza a murit in urma cu cateva ore se suprapune peste cel de acum 70 de ani in care si-a gasit sfarsitul elita militara a Poloniei. Aceasta suprapunere ciudata, care arata ca Raul atrage Raul va da nastere, cu siguranta, la foarte multe speculatii, mult timp de acum inainte. Un lucru este cat se poate de evident – intr-un fel sau altul, se va inocula idea ca relatia dintre polonezi si rusi este nefasta pentru primii.
Daca este sa poarte un nume, Raul se pare ca poarta un nume pentru elita politica si militara poloneza, un nume care ii va bantui mult timp pe polonezi – Katyn.
Tradiţia creştină spune că morţii din Săptămâna Luminată sunt iubiţi de Dumnezeu şi merg direct în Rai, fiindu-le iertate toate păcate.
sper din toata inima ca a fost numai un accident tragic si nimic mai mult.Lech Kaczyński este o mare pierdere pentru toti ce care gandim ca noi. El chiar a murit asa cum a trait langa istoria neamului lui, la numai 20 de km de Katyń.

8 comentarii:

  1. De cind am aflat(de la Europa Libera), acum zeci de ani de executia de catre Stalin a florii ofiterimii poloneze, la Katyn, m-am gindit ca la un cosmar, ca nu poate fi adevarat sa execute im masa, atitia oameni numai din razbunare.Acum sint inmarmurita si incep ca cred ca acel loc Katyn este un loc blestemat.Sint cu sufletul alaturi de poporul polonez, care poate fii pentru noi un exemplu de urmat.
    Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti in pace !!!

    Odorica

    RăspundețiȘtergere
  2. URMASII RAZESILOR
    Aprilie 7th, 2010 la 9:09 pm 55
    Frati romani, noi, Urmasii razesilor multumim lui DUMNEZEU ca exista dl Presedinte TRAIAN Basescu ! Daca nu era dl Presedinte Traian Basescu, era vai de mama noastra de romani ! Ne-ar fi mancat INTERLOPII si MAFIOTII ! Astia frati romani ne-ar fi vandut copii ca pe animale la ALBANEZI, ne-ar fi taiat cu sabiile, ne-ar fi impuscat cu pistoalele ! Doamne, multumim ca ni-i l-ai dat pe dl Presedinte Traian Basescu ! Este demnul urmas al lui Stefan cel Mare, iar noi urmasii bravilor razesi ! Daca n-er fi dl Presedinte, ne vindeau copii frati romani ! Ne faceau sclavii lor, mafiotii astia ! Dl Presedinte vegheaza la SIGURANTA cetatenilor ROMANIEI, este port stindardul luptei ANTICORUPTIE, prin Institutia FLAGRANTULUI pe care o apreciaza ! Deasemenea, dl Vasile Blaga este cel mai mare Minstru de Interne de la Leontin Salajean si pana acum ! Este in plin razboi cu Interlopii, cu cei corupti, ii trimite pe procurorii sub acoperire nebarbieriti, cu fesuri pe cap, zdrenturosi,peste tot, incit le tremura rotulele de la picioare celor ce pina mai ieri mincau si beau la masa cu MAFIOTII si Interlopii ! Multumim Doamne ca ni-ii i-ai dat pe d-nii Traian Basescu si Vasile Blaga ! Strajerii neamului romanesc !

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu este un pamflet?

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru anonimul fan Basescu :daca ar fi fost basescu ci majoritatea parlamentara nu ar fi curs atatea lacrimi dar miracolele sunt rare

    RăspundețiȘtergere
  6. este un semn sa stea polonezii pe langa case ! sa mai lase avioanele.........vad ca unii nu stiu sa tina cont de avertizarile pe care le tot fac .....

    RăspundețiȘtergere