:: AF(laboranta 1976-1978)Munca in comunism 2

Titlu: AF(laboranta 1976-1978)Munca in comunism 2
Autor:: Odorica Ion
Articol: Va readuc aminte de aceea perioada, caci noi citeva laborante 3 pe sch.eram libere. Toti cei care lucrau acolo la insacuire, erau puscariasi.Noi lucram 8 ore si ei doar 4(drepturile omului).Acolo v-am povestit ca, m-a gasit cutremurul.Dar acum vreau sa va readuc aminte de pericol.Comunistii nu voiau sa auda ca am patit vre-un necaz(viol, bataie sau orice altceva)dadeau vina tot pe noi si era de rau.Problema grea era ca la sch.3 mergeam una la ora in instal,ca sa ne mai protejam, sa nu mergem toate 3 odata.Eram instruite sa stam cu spatele la perete, si sa punem stampila CTC numai pe ce vedem ca s-a facut, caci in urma noastra adunau de pe jos produsul cu farasul si la o verificare aparea stampila CTC(adica a noastra personal), puscariasii nu pateau nimic.Era greu, acolo intre puscariasi si pe drumul de la lab.la instal.Noaptea erau parcate tiruri turcesti care stateau la rind pentru a incarca anhidrida folosita in ind.farmaceutica caci, numai noi si RFG faceam si ei cu condamnatii pentru crime.Dar noi?Am scapat de acolo in 2 ani, caci mi-a aparut o rana mare la incheietura miinii drepte care nu se mai vindeca, deoarece bagam mina in sac sa iau proba si produsul era aburind. Eram instruite sa nu mergem pe linga tirurile turcesti noaptea in instalatie, ci prin mijlocul drumului, caci soferii cite doi de schimb, ne puteau da cu usa in cap, cind treceam pe linga ei si ne trinteau la pamint si...
Sa nu se fii auzit atunci de violuri caci, nici barbatii nu ne mai primeau acasa.
Dar acolo eram buna prietena cu Nina ii ziceam Ninocika. Ea fusese casatorita si divortase dupa 5 luni, dar pe al doilea sot l-a cunoscut la tribunal cind s-a prezentat pentru divort. Eu ii cintam mereu cintecul la moda atunci, cintat de St.Banica Senior;"Ne-am cunoscut la tribunal, la umbra codului penal".
Dar Ninocika intr-o noapte de iarna, a venit din instal. rosie la fata, ciufulita, fara caciula si tavalita in zapada.Ne-a spus ca i-a sarit un barbat in spate, a trinti-o jos i-a spus vorbe murdare si abia a scapat(asa zicea ea). Dar vorbele ei au ajuns la urechea Secr.de Partid si a securistului Comb.
Acestia au chemat-o si i-au spus ca daca nu vine cu respectivul si mai spune odata de treaba asta, ii desface contr.de munca cu litera I fara drept de angajare. Mucles pe tema asta.
S-au intimplat cazuri cind barbatii au fost mai mult sau mai putin indrazneti dar stiu 2 cazuri(viol, crima), cind au fost dusi, batuti in ficat in 3 zile au murit. Nu s-a mai stiut nimic cum s-a terminat cazul.Laborantele au fost una pe schimb si au dat drumul crezind ca vrea, diluant sau pungi de plastic pt. pachetul cu mincare).Asa era munca in comunism. V-am mai reamintit aceste articole, nu cred ca le mai cautati in urma, sa vedeti ca niciodata nu a fost munca usoara ci a fost foarte periculoasa uneori.
Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
Publicat de Odorica Ion
--
Visitor Ip: 85.186.214.25

2 comentarii:

  1. Eu urasc comunistii sunt niste sifoane imputite.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu, dar acum cind ma uit in urma ma amuz. Atunci eram foarte suparata, pentru felul cum eram tratata.

    RăspundețiȘtergere