Jurnalisti chinezi in greva


Jurnalisti chinezi in greva din cauza CENZURII comuniste

autor: FrontPress 08.01.2013
chinaJurnaliştii unuia dintre principalele ziare ale Chinei, Southern Weekly, protestează faţă de cenzura comunistă, la sediul publicaţiei din Guangzhou, capitala provinciei Guangdong, transmite Mediafax. Potrivit BBC, jurnaliştii spun că mesajul de Anul Nou transmis de către ei a fost schimbat de reprezentanţii serviciului de propagandă ai Partidului Comunist Chinez (PCC). Mai mullţi colegi de breaslă din lumea întreagă s-au solidarizat cu protestul chinezilor.
Folosind crizanteme şi coli A4 pe care au scris mesaje împotriva cenzurii, protestatarii cer şefului cu propaganda să demisioneze. Nemulţumirile lor au fost generate şi de controlul manifestat de comuniştii chinezi asupra platformei de microblogging a site-ului ziarului.
Potrivit BBC, forţele de ordine nu au intervenit în protest, însă, imaginile postate pe site-ul de socializare Twitter arată câţiva ofiţeri de poliţie care fotografiază mulţimea. Oficialităţile au iniţiat şi negocieri cu protestatarii.
Martin Patience, corespondent BBC la Beijing, consideră că Southern Weekly este “probabil cel mai respectabil ziar din ţară, renumit pentru investigaţiile sale de mare impact şi pentru modul în care testează limitele libertăţii de exprimare”.
Conflictul a erupt după ce mesajul de Anul Nou transmis de jurnaliştii publicaţiei, prin care aceştia cereau garantarea drepturilor constituţionale, a fost schimbat de către cenzori cu un mesaj de laudă la adresa Partidului Comunist. În replică, ziariştii au cerut demisia lui Tuo Zhen, şeful cu propaganda al provinciei Guangdong, pe care l-au acuzat de comportament “dictatorial” într-o eră “de mari deschideri”.
Mai mult, în două scrisori deschise, semnate de 35 de membri proeminenţi ai fostei conduceri a ziarului şi de 50 de jurnalişti interni, se aminteşte în repetate rânduri de “cruda” imixtiune.
Duminică noapte, într-un mesaj postat pe blogul oficial al ziarului, semnat după toate aparenţele şi de senior editorii publicaţiei, a fost negat faptul că editorialul a fost cenzurat, precizându-se că “zvonurile care circulă online sunt false”, informează Mediafax. Ulterior, conducerea ziarului a negat că ar fi semnatara postării de pe blog. În acest context, luni dimineaţă, peste 100 de jurnalişti de la Southern Weekly au declanşat greva, nemulţumiţi de faptul că “ziarul se află sub presiunea autorităţilor”.
Jurnaliştii au mai dezvăluit faptul că în ultimul an, la ordinele lui Tuo Zhen, peste 1.000 de articole au fost cenzurate.
Presa din China este ţinută sub supraveghere de Departamentele de Propagandă care schimbă adeseori conţinutul materialului editorial pentru a-l alinia la doctrina de partid. Actuala grevă este prima de acest fel în rândul angajaţilor unui ziar de mare circulaţie din China ultimilor 20 de ani. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu