Incinerarea


Patriarhia Romana si catolicismul: Vaticanul a acceptat incinerarea “la presiunea secularismului contemporan”

autor: FrontPress 22.01.2013
incinerareLuni după-amiază, la catedrala catolică Sfântul Iosif din Bucureşti a avut loc o Liturghie cu requiem pentru odihna sufletului cineastului Sergiu Nicolaescu, decedat în data de 3 ianuarie, la vârsta de 82 de ani. Biserica Ortodoxă a refuzat să-şi ofere serviciile religioase deoarece incinerarea este o practică neconformă cu tradiţiile româneşti şi creştine. Deasemenea Patriarhia Română a emis şi un comunicat de presă prin care susţine că Vaticanul a acceptat practica arderii cadavrelor umane “la presiunea secularismului contemporan”.
Aproximativ 30 de persoane au participat la Liturghia cu requiem organizată în memoria lui Sergiu Nicolaescu. Potrivit anunţului Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, demersul a fost făcut “la solicitarea unui grup de credincioşi”.
“În tradiţia romano-catolică, incinerarea a fost interzisă şi sancţionată cu excomunicarea vreme de secole până în anul 1963, când papa Paul al VI-lea, sub presiunea secularismului contemporan, a cedat şi a acceptat slujbă funebră pentru credincioşii catolici care urmau să fie incineraţi”, a reacţionat Patriarhia Română prin intermediul Biroului de presă.
“În schimb, Biserica Ortodoxă Română rămâne fidelă tradiţiei sale bimilenare de neacceptare a practicii necreştine a incinerării. Trebuie precizat că în hotărârile Sfântului Sinod referitoare la incinerare se face distincţie între slujba ortodoxă de înmormântare care nu se oficiază celor care au optat pentru incinerare şi pomenirea, în anumite condiţii, a sufletului omului care a decedat şi a fost incinerat din motive independente de voinţa sa. Această distincţie nu se face în Biserica Romano-Catolică. Prin urmare, Patriarhia Română nu doreşte să se angajeze într-o polemică inutilă cu Biserica Romano-Catolică pe această temă, mai ales în această Săptămână de rugăciune pentru Unitatea creştină”, se mai arată în comunicatul de presă al Bisericii Ortodoxe Române. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu