Antisemitism


Colaborator “Adevarul”, acuzat de “antisemitism”

autor: FrontPress 24.01.2013
presaUn articol de opinie postat recent la secţiunea de bloguri a ziarului Adevărul, intitulat “Şi evreii greşesc, nu-i aşa?”, semnat de Mihai Tociu, a creat un val de critici şi acuze care au variat de la “extremism” până la “naţionalism” şi “antisemitism”. În urma scandalului iscat, grupul redacţional a emis scuze oficiale într-un comunicat, prin care îşi justifică şi gestul de ştergere a materialului incriminat.
“Platforma de bloguri adevarul.ro garantează libertatea ideilor şi a comunicării lor atât timp cât acestea respectă bunele practici, termenii şi condiţiile publicate pe site. În caz contrar, redacţia îşi asumă dreptul de a scoate de pe site textele care se dezic de aceste bune practici şi care au potenţialul de a încălca legea şi/sau drepturile omului. Textul, publicat în contextul comemorării victimelor Holocaustului, prezintă pasaje care pot fi interpretate ca având caracter antisemit, lucru care intră în contradicţie cu valorile, etica şi misiunea redacţiei Adevărul. Ne cerem scuze în faţa cititorilor şi bloggerilor noştri pentru orice inconvenient creat, atât prin publicarea textului în primă fază, cât şi prin decizia de a-l scoate de pe site-ul adevarul.ro”, se arată în comunicatul redacţiei, datat 24 ianuarie.
“Textul «Şi evreii greşesc, nu-i aşa?», semnat de dl Mihai Tociu, are o abordare inacceptabilă pentru un ziar respectat precum «Adevărul». De asemenea, el încalcă evident legislaţia în vigoare, punând la îndoială secvenţe ale Holocaustului din România şi anumite trăsături ale Holocaustului european. Negaţionismul textului nu se bazează pe dovezi ştiinţifice, ci pe supoziţii şi pe simplele percepţii ale autorului. În caz că dl Tociu va recidiva ori va insista în această direcţie, «Adevărul» va avea o singură soluţie rezonabilă: renunţarea la colaborarea domnului Tociu”, susţine editorialistul şi redactorul şef Grigore Cartianu, care face aluzie la Legea nr. 107/2006, care aprobă o Ordonanţă de Guvern din 2002. Ordonanţa de urgenţă nr. 31 din 2002, care are ca obiect ”interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, a fost introdusă de fostul premier social-democrat Adrian Năstase. Ordonanţa de urgenţă prevede la Articolul 6 că “negarea în public a holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”.
“Înţeleg decizia editorială a redacţiei ‘Adevărul’, în contextul în care probabil că orice alt ziar ar fi procedat la fel. Şi totuşi, cred că era în interesul tuturor ca subiectele abordate în articol să fi fost dezbătute prin intermediul argumentelor şi al dovezilor istorice, şi nu ghilotinate de o lege adusă de vânt. Dar asta depinde şi de noi, şi de vremuri…”, a considerat la rândul lui Mihai Tociu.
Bucureşteanul Mihai Tociu, coordonator al asociaţiei Toleranţă Zero şi un împătimit al promovării Oinei ca sport naţional al românilor, a devenit cunoscut opiniei publice după ce în timpul alegerilor parlamentare de anul trecut a protestat inedit împotriva întregii clase politice reproducând sub balconul său, din luminiţe de brad, celebra întrebare “Eu cu cine votez?”.  Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu