Jurnalist german acuzat


Jurnalist german acuzat de Israel pentru ca a comparat Fasia Gaza cu un “lagar de concentrare”

autor: FrontPress 23.01.2013

gaza lagarAmbasadorul Israelului în Germania, Yaakov Hadas-Handelsman, l-a criticat pe jurnalistul german Jakob Augstein că ar fi asimilat situaţia din Fâşia Gaza cu cea dintr-un lagăr de concentrare, deşi această comparaţie a mai fost făcută în trecut de diverşi politicieni şi chiar de către un oficial al Vaticanului. Diplomatul evreu a mai condamnat şi “antisemitismul de stânga”, care ar fi în creştere în Germania.
“Gaza este un loc plasat în afara timpului… 1,7 milioane de oameni trăiesc în 360 de kilometri pătraţi. Israelul îşi incubează oponenţii acolo”, a scris cunoscutul editorialist de stânga.
“Este ruşinos”, a declarat imediat amadadorul Hadas-Handelsman într-un interviu acordat cotidianului regional Rheinische Post.
În prestigioasa revistă Der Spiegel, Augstein a făcut un mic pas înapoi, recunoscând că a mers puţin prea departe comparând Fâşia Gaza cu un lagăr de concentrare, dar a continuat să atace Israelul, asemuindu-l cu fostul regim segregaţionist de apartheid din Africa de Sud. Acesta a mai precizat că nu a vizitat niciodată Israelul şi nici nu îşi doreşte acest lucru.
Pe de altă parte, diplomatul israelian a mai afirmat că în Europa sunt întâlnite trei surse ale antisemitismului: “comunităţile musulmane, extrema dreaptă şi extrema stângă”. Acesta consideră că în Germania autorităţile combat cu aplomb primele două surse, ignorând retorica anti-israeliană a stângii.
Centrul Simon Wiesenthal, o organizaţie sionistă internaţională cu sediul central în Los Angeles, a realizat la sfârşitul anului trecut un Top 10 al “antisemiţilor” şi al acelora care “urăsc Israelul”. Această listă include artişti, jurnalişti, clerici musulmani, lideri naţionalişti europeni şi chiar suporteri de fotbal. Jakob Augstein a fost plasat pe locul al IX-lea. Drept argumente au fost aduse mai multe citate din articolele sale despre influenţa lobby-ului evreiesc asupra Washingtonului. Ziaristul a mai scris într-un mod critic şi despre evreii extremişti ultra-religioşi şi despre pericolul reprezentat de programul militar nuclear al Israelului, singurul stat din Orientul Mijlociu care deţine arma atomică.
Gaza este o mică fâşie de pâmânt de doar 360 km pătraţi (41 km lungime şi 6-12 km lățime), parte a Palestinei istorice în sudul coastei de est a Mării Mediterane, care conform înțelegerilor ce au urmat acordurilor de la Oslo este alături de o mare parte a Cisiordaniei una din cele două componente teritoriale ale entității statale aflate sub administrația de jure a Autorității Palestiniene. În acest teritoriu îngust trăiesc în jur de 1.700.000 de palestinieni, majoritatea refugiaţi şi urmaşi ai acestora, nevoiţi să-şi părăsească pământurile natale din cauza ocupaţiei israeliene.
Blocada israeliană a avut un impact negativ asupra ocupării forței de muncă, aducând rata șomajului la 45 de procente, suspendând peste 90 la sută din activitatea industrială. Astfel în prezent circa 80 de procente din totalul populaţiei depinde de ajutorul umanitar din străinătate. Declararea drept “entitate ostilă” a Fâșiei Gaza de către Israel a însemnat tăierea parțială a furnizării de energie electrică, combustibil, bunuri și apă. Din cauza acestor abuzuri, cardinalul Renato Martino, președintele consilului pontifical pentru justiție și pace al Vaticanului și observatorul permanent al statului papal la ONU, a făcut referire la Fâșia Gaza ca la un gigant „lagăr de concentrare”. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu