Tradatorii


Cand tradatorii sunt tradati

autor: FrontPress 21.01.2013
bojinFaptele sunt simple. În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, PSD Timiș a racolat mai mulți primari PDL din județ. I-a folosit cât i-a folosit, apoi le-a dat „ignore”. Mai mult, PSD-istul șef Titu Bojin i-a înmânat (încă) liderului PDL Constantin Ostaficiuc lista cu primarii trădători. Să se spele pe cap cu ei! La prima vedere, gestul lui Bojin pare condamnabil. Adică, nu-i tocmai un gest elegant să apelezi la niște oameni, să te slujești de ei, apoi să-i trădezi dându-i înapoi pe mâna trădatului.
La prima vedere însă. Dacă te gândești mai bine, probabil asta merită toți cei care trădează. Și poate deveni și un precedent pentru alții. Unul care trădează o dată va trăda și a doua oară, și a treia, și tot așa. Este în fibra unora să trădeze la nesfârșit. În mod normal, pe trădători nu poți să te bazezi. Pe ei îi folosești, apoi îi arunci ca pe măselele stricate.
De-a lungul timpului a fost o întreagă dezbatere publică vizavi de politicienii traseiști și trădători. În cazul aleșilor locali există și o lege. Dar, ca orice lege în România, și aceasta poate fi driblată extrem de ușor, iar chestiunea vagabondajului politic a rămas în picioare. Nu mai puțin adevărat este că și dezbaterile pe această temă sunt ipocrite. Respectiv, toți politicienii condamnă traseismul din gură, dar îl încurajează din fapte și îi iubesc pe traseiști. Dar numai pe cei care vin spre partidul lor.
Și exemple sunt destule. Când deputatul Gheorghe Ciobanu a trădat PDL pentru a veni în PSD, a fost primit cu covor roșu tras în față chiar de Victor Ponta. La fel, fostul deputat Marius Dugulescu a fost întâmpinat în PNL chiar de Crin Antonescu. (Între timp, Dugulescu a plecat și din PNL, n-a fost reprimit în PDL și a eșuat în PP-DD.) PDL urlă acum împotriva traseismului, dar a făcut din el o politică de stat. Adică, a guvernat cu susținere parlamentară primită de la tot felul de trădători, constituiți chiar într-un partid. Că partidul în cauză a întors iar armele confirmă doar faptul că trădătorii vor trăda tot timpul.
Ei, de data asta, Bojin n-a mai făcut așa! Bine, demersul liderului PSD poate avea și conotații pragmatice, nu doar etice. Mai exact, banii sunt puțini și urmează să fie împărțiți, în primul rând, către primarii PSD mai vechi. Dar și așa, Bojin a revoluționat, într-un fel, vechea dezbatere a traseismului politic. Orice trădător, măcar din Timiș, poate să se gândească de acum înainte că s-ar putea să fie și el trădat. Că poate fi utilizat ca o cârpă de care ai nevoie doar când e mizerie. După ce ți-ai făcut treaba cu ea, o arunci la gunoi. De Ino Ardelean – De Banat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu