Actualitate » Directorul Spitalului Roman amenință cu demisia



Coada+Sarbu
După concursul de angajare a 21 de asistenți medicali, managerul spitalului, medicul Mircea Coadă, amenință cu demisia. Șeful asistenților medicali din județ, Puiu Sârbu, acuză conducerea Spitalului Roman că a anulat concursul pentru asistenți medicali ilegal. Asistentul Puiu Sârbu susține că și modul de organizare a concursului a fost ilegal. Primăria Roman a demarat un control la instituția sanitară.


Scandalul iscat în jurul concursului de angajare a 21 de asistenți medicali la Spitalul Municipal de Urgență Roman este departe de a se fi încheiat. Asistent Puiu Sârbu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAM), filiala Neamț, susține că decizia de anulare a concursului a fost ilegală, la fel ca și organizarea concursului. El spune că memoriul medicilor șefi de secție, în baza căruia conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a decis anularea concursului, nu poate constitui temei legal pentru a justifica decizia, având în vedere că medicii nu aveau calitatea de membri ai comisiei de examinare. Mai mult, Puiu Sârbu afirmă că decizia administrativă a conducerii, de numire a comisiei de examinare, s-a făcut în baza unei legi care nu se referă strict la spitale. Șeful OAM acuză conducerea spitalului de grave erori administrative, considerând că este jenant ca instituția sanitară să anuleze un concurs pe care tot ea l-a organizat.

Acuze și amenințări cu demisia

Asistent Puiu Sârbu susține că a fost anunțat să participe la desfășurarea concursului în calitate de observator cu doar o zi înainte ca acesta să aibă loc. În momentul în care a ajuns la Spitalul Roman, el a atras atenția că subiectele nu erau întocmite, că nu există metodologia de desfășurare a concursului și că, în consecință, acesta ar fi trebuit să fie anulat. Cu toate acestea, s-a ales varianta amânării concursului cu o zi, pentru ca membrii comisiei să alcătuiască întrebările.
În acest context, conducerea spitalului a semnat o decizie administrativă de numire a comisiei de examinare, fără să invoce actul normativ după care este constituită. Comisia a fost numită în baza Hotărârii de Guvern 286/2011, care prevede că membrii comisiei sunt în număr de trei, iar candidații care obțin minim nota 5 la proba scrisă merg mai departe și la interviu. Această hotărâre se referă la organizarea concursurilor de angajare în instituții publice finanțate din bani publici, dar e o încadrare generală. Conducerea spitalului avea la dispoziție Hotărârea de Guvern 497/2010, care se referă la procedura de angajare strict pentru unități sanitare. Conform acestei hotărâri, membrii comisiei sunt maxim cinci, iar nota minimă la proba scrisă este 7“, a declarat asistent Puiu Sârbu (foto dreapta).
Potrivit acestuia, dacă s-ar fi numit comisia de examinare conform celei din urmă hotărâri, atunci solicitarea medicilor șefi de secție de a face parte din comisie ar fi fost perfect justificată. “Acest concurs a fost organizat, inițial, cu intenția ca cei care lucrează la spital ca asistenți medicali pe o perioadă determinată să nu poate participa și ei, dar s-a renunțat la această intenție, pentru că este un abuz. Comisia a primit bibliografia de la spital și a redactat întrebările, care au fost puse pe un memory-stick, ce apoi a fost sigilat într-un plic. În ceea ce privește faptul că au fost întrebări din legislație, această acuzație este ridicolă. Din cele 50 de întrebările, zece au fost referitoare la infecțiile nozocomiale intraspitalicești, lucru foarte important pentru un asistent medical și pentru acreditarea spitalului“, susține asistenul Puiu Sârbu.
În opinia acestuia, atmosfera din sala în care s-a desfășurat examenul nu era suficient de prietenoasă pentru desfășurarea unui concurs. Cu toate acestea, după examen, comisia a trecut la corectarea lucrărilor. “Au fost foarte multe lucrări notate cu 5 și mai puține cu nota 7. Dacă se aplica hotărârea de guvern specifică, atunci la interviu ar fi intrat mai puțini candidați. Când s-a intrat la proba practică, au venit medicii șefi de secție. Președintele comisiei a atras atenția managerului spitalului că în decizia de numire a comisiei de examinare nu apar și numele șefilor de secții. Memoriul medicilor ar fi fost justificat dacă respectiva comisie ar fi fost constituită conform hotărârii de guvern corecte. În aceste condiții, decizia de anulare a concursului, luată de managerul spitalului, nu are temei legal, pentru că medicii șefi de secție nu aveau nici o calitate“, a mai spus asistent Puiu Sârbu.
Acesta afirmă că managerul spitalului și-a pus singur în spate folclorul local, alimentând, astfel, zvonurile despre cum se fac angajări la Spitalul Roman, și că nu e prima dată când sunt probleme la acest capitol. “Noi suntem deschiși la orice colaborare cu Spitalul Roman. Vrem, însă, ca examenul să fie reluat în întregime, cu depunerea de noi dosare, și organizarea lui conform Hotărârii 497. Atunci se va face o comisie separată pentru fiecare specialitate în parte. În caz contrar, ne vom retrage din examen și vom înștiința Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății“, a încheiat asistent Puiu Sârbu.

“Examenul a fost anulat perfect legal”

Personal, nu am fost informat în detaliu cu privire la acest concurs. Luni, 21 ianuarie, am decis să trimit corpul de control al primarului pentru a vedea exact ce s-a întâmplat. Nu vreau să existe suspiciuni – nici asupra spitalului și nici asupra Primăriei, care se ocupă de administrarea spitalului – care să pună într-o lumină proastă aceste două instituții. Sper ca, în termen de 48 de ore, să avem situația concretă a ceea ce s-a întâmplat, iar dacă se va dovedi că s-a greșit, atunci vor fi și sancțiuni“, a declarat primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu.
Managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, medicul Mircea Coadă, afirmă că examenul a fost anulat perfect legal. “Aștept controlul primăriei, pentru a dovedi că modul în care am procedat a fost corect. Dacă, la următorul examen, domnul Puiu Sârbu va face din nou probleme, sunt dispus să-mi dau demisia din funcția de manager al Spitalului“, a precizat medicul Mircea Coadă (foto stânga).
Concursul a fost reprogramat pe data de 29-30 ianuarie și 1-2 februarie. Candidații trebuie să se prezinte la sediul administrativ al instituției până pe data de 25 ianuarie, ora 15.30, pentru a confirma participarea la concurs în noile condiții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu