Comisia Europeana


Comisia Europeana baga pumnul in gura presei din Romania

autor: FrontPress 30.01.2013
cenzuraComisia Europeană bagă pumnul în gura presei din România. Oficialii europeni susţin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate instituţiile statului şi respectate drepturile fundamentale ale persoanelor.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, Comisia Europeană cere asigurarea de reguli efective împotriva persoanelor sau mass-media care aduc atingere instituţiilor publice sau sistemului judiciar, iar CNA trebuie să ia măsuri pentru stabilirea şi întărirea codului de conduită.
“Este ciudat din partea Comisiei Europene că se sugerează restrângerea libertăţii presei – se recomanda ca presa să nu mai critice instituţiile statului, ceea ce este aberant pentru orice stat membru al Uniuni Europene, nu doar pentru România, şi Comisia Europeană tocmai asta ar trebui să facă, să apere independenţa presei“, a declarat, pentru Agerpres, liderul europarlamentarilor social-democraţi, Cătălin Ivan, purtător de cuvânt al PSD.
“Putea să fie un raport mult mai obiectiv şi mult mai democratic. Faptul că cere restrângerea libertăţii presei şi condamnă presa pentru faptul să îşi permite să critice instituţiile statului mi se pare bizar, total nedemocratic şi antieuropean, cu atât mai mult cu cât vine din partea Comisiei Europene”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD.
Cine a “pârât” presa la Comisia Europeană?
Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin presă, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray.
El a spus că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanţi de înalt nivel au fost supuşi presiunii prin intermediul presei. “Am avut multe cazuri, nu doar unul sau două, ci un număr destul de mare de cazuri în care reprezentanţi de înalt nivel, judecători şi nu doar judecători, au fost supuşi presiunii, unor atacuri de fapt, hărţuire, intimidare, prin intermediul presei”, a arătat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, referindu-se la raportul MCV.
El a subliniat că aceasta nu este o problemă nouă. “Nu este o problemă nouă, cred că stiţi că preşedintele Barosso a discutat această problemă cu premierul român în luna august. Şi în comisia de la Veneţia a Consiliului Europei au fost analizate temerile pe acest subiect. Au existat reclamaţii din partea unor organisme, precum Curtea Constituţională, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care s-au adresat comisiei. De aceea am abordat această problemă, care trebuie analizată. Cred că se face şi o campanie politică, într-un fel sau altul, o campanie care face parte din procesul politic normal, dar în mai multe cazuri, nu doar unul sau două, s-a trecut limita”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.
El a mai spus că, pe de o parte, jurnaliştii s-au plâns, apoi a văzut “cum se duc campanii împotriva unor persoane din sistemul judiciar”.
“Nu mă apuc acum să spun cutare sau cutare ziarist sau publicaţie, însă ceea ce s-a constatat a fost că am primit plângeri de la tot felul de la organisme din domeniul reformei justiţiei. Avem mai multe exemple din partea anumitor persoane care ne-au semnalat aceste lucruri. Au fost semnalate aceste chestiuni şi de aceea acest fragment se regăseşte în raport şi din acest motiv se face trimitere, de pildă, la CNA. Cred că în ultimele şase luni am auzit tot felul de declaraţii făcute de toate părţile eşichierului politic. E important că nu s-a constatat ca principalele personalităţi politice să spună în ultimele şase luni: «staţi putin, se exagerează». Cred ca raportul este elocvent”, a adăugat Gray. De pe Ziua Veche

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu