NU


Biserica spune “NU” pohtei Olgutei Vasilescu. Capul lui Mihai Viteazul nu va fi deshumat

autor: FrontPress 30.01.2013
statuieCapul domnitorului Mihai Viteazul nu va fi mutat de la Mânăstirea Dealu, deoarece aici a fost adus încă de la început, a anunţat Ahiepiscopia Târgoviştei, în ciuda unui proiect al primarului de Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, de a dezgropa osemintele voievodului şi a le muta în Bănie.
Potrivit Bisericii, „capul Voievodului martir Mihai Viteazul se cuvine să rămână pe veci la Mânăstirea Dealu, deoarece aici a fost adus, încă de la început, şi a intrat în conştiinţa naţională ca loc de veşnică odihnă a voievodului martir”.
dArhiepiscopia mai transmite că locul nu a fost ales întâmplător, “căci Mihai Viteazul a domnit aici, la Târgovişte, iar de Mânăstirea Dealu sunt legate numeroase demersuri politice şi diplomatice ale voievodului”.
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române vorbesc şi despre momentul în care a fost adus capul lui Mihai Viteazul la Mânăstirea Dealu.
“După tragica şi martirica moarte a marelui voievod, la 9/19 august 1601, pe Câmpia Turzii, aşa cum afirmă întreaga noastră istoriografie, corpul i-a rămas la locul asasinatului, fără a se cunoaşte, din nefericire, până astăzi, ceva referitor la locul în care se află. Însă, capul voievodului a fost luat de Radu Buzescu Clucerul şi adus, în anul 1603, la Mânăstirea Dealu, importantă necropolă voievodală a Ţării Româneşti. Aici a rămas, de atunci, pe vecie, ca un important loc de pelerinaj naţional pentru toţi românii. De atunci, când a fost repusă sub piatra de mormânt, relicva nu a mai fost văzută”. De Mihaela Stoica – Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu