Scandal


Scandal “fascist” in Italia: Berlusconi in apararea “bunului” Mussolini

autor: FrontPress 28.01.2013
mussoliniFostul premier italian Silvio Berlusconi a stârnit un val de critici în peninsulă după ce a rostit un discurs controversat în timpul unei ceremonii dedicate Holocaustului. Acesta a declarat că fostul dictator fascist la ţării, Benito Mussolini, a realizat şi “lucruri bune” în multe domenii, excepţie făcând introducerea “legilor rasiale”, după modelul naţional-socialist din Germania acelor vremuri.
Berlusconi, actualmente liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Libertăţii, nu s-a oprit la a apăra fostul regim şi a mers până la a găsi argumente în favoarea alianţei politico-militare dintre “Il Duce” şi cancelarul german Adolf Hitler. În opinia fostului prim-ministru, “Mussolini nu ar fi avut de ales”.
“Cu siguranţă că guvernul de atunci, temându-se că puterea germană ar fi putut să obţină o victorie generală, a preferat o alianţă cu Hitler în loc să i se opună. E greu să judecăm astfel de acţiuni fără să ne punem în pielea acelora care au luat decizii la vremea respectivă”, a mai spus Berlusconi.
Cu privire la persecutarea evreilor, după introducerea legilor rasiale din 1938, politicianul şi patronul de trusturi media a declarat că “Italia nu poartă aceleaşi responsabilităţi ca şi Germania”.
World_News_6-1_jpg_741731tImediat după discursul său, Berlusconi a fost ţinta unor critici dure din partea adversarilor politici, majoritatea aparţinând formaţiunilor de stânga. “Doar cinismul politic al lui Berlusconi, combinat cu cel mai prost revizionism istoric, au putut separa legile rasiale de restul dictaturii fasciste”, a afirmat un lider al Partidului Democrat. Un alt reprezentant al formaţiunii de centru-stânga l-a numit pe fostul premier “o ruşine pentru Italia”.
Principalul aliat european al regimului naţional-socialist din Germania, Il Duce a condus Italia din 1922 până în 1943. Benito Mussolini a fost şi întemeietorul ideologiei fasciste, bazate pe autoritarism, naţionalism, corporatism economic, conceptul de identitate colectivă şi supradimensionarea rolului statului centralizat. În 1943 este îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat şi este imediat arestat din ordinul regelui Victor Emanuel al III-lea. Mussolini e eliberat de un comando german condus de temerarul ofiţer SS Otto Skorzeny și pus în fruntea unei entităţi statele nou formate în nordul Italiei, Republica Socială Italiană, până când este capturat şi ucis de gherilele comuniste în 28 aprilie 1945, cu două zile înainte ca liderul de la Berlin, Adolf Hitler, să se sinucidă în buncărul său din capitala Reich-ului. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu