Spania


Madrid: Congres nationalist al “camasilor albastre”

autor: FrontPress 21.01.2013
1Sâmbătă, 19 ianuarie, a avut loc în Madrid reunirea Consiliului Naţional al Falangei, o organizaţie naţionalistă catolică din Spania. După câştigarea războiului civil (1936-1939), Falanga spaniolă a devenit partidul unic de guvernământ din ţară, până la reinstaurarea monarhiei constituţionale, la sfârşitul anilor ’70. 
La întrunirea de sâmbătă, la care au participat lideri naţionali şi regionali, a fost analizată strategia militantă a organizaţiei şi colaborarea cu alte formaţiuni similare.
Deşi falangiştii, sau “cămăşile albastre”, au condus Spania câteva decade, după prăbuşirea regimului generalului Franco organizaţia s-a disipat în mai multe grupuleţe marginale, fără o prea mare influenţă politică.
Generalul Franco a condus statul iberic într-o manieră autoritară din 1939 până în 20 noiembrie 1975, când a murit la vârsta de 82 de ani. În toată această perioadă Spania s-a bucurat de stabilitate politică, fapt ce a dus, în opinia nostalgicilor, la creşterea nivelului de trai şi la dezvoltarea industrială a ţării.
Franco a cerut ca după moartea sa să fie reinstaurată monarhia, care fusese abolită încă din 1931, numindu-l succesor pe Juan Carlos de Bourbon, actulul rege al Spaniei. Odată ajuns pe tron acesta a renunţat la regimul autoritar în favoarea democraţiei liberale. Sursa: FrontPress.ro
723456

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu