Zona LIREI


Turcia doreste crearea unei “zone a lirei”, ca alternativa pentru zona euro

autor: FrontPress 02.11.2012
Turcia lansează o dezbatere privind posibilitatea înființării unei „zone a lirei”, o uniune monetară care să rivalizeze cu zona euro, informează postul de televiziune B1. Ideea aparține premierului Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care se adresează țărilor care nu vor să adere la zona euro, notează Wall Street Journal.
Premierul turc a lansat această idee în timpul unei vizite la Berlin, precizând că Turcia ar fi tentată mai degrabă de înființarea unei „zone a lirei”, decât de aderarea la zona euro. Oficialul de la Ankara nu a amintit, însă, care ar fi regulile după care ar putea funcțina o astfel de uniune monetară și nici ce țări ar putea adera la aceasta.
Presa pro-guvernamentală din Turcia a subliniat, odată cu afirmațiile făcute, creșterea economică a țării şi ambiţiile de putere regională. Restul presei turce, precum și analiștii economici, s-au arătat mai puțin încântați de idee.
“Deşi apreciez că oamenii au o viziune despre viitor, nu cred că acest proiect este realist. Teoretic, doar kurzii din nordul Irakului şi Azerbaidjan s-ar putea gândi să se alăture unei zone a lirei, dar chiar şi pentru ei ar fi dificil”, a spus Atilla Yesilada, analist politic la firma de cercetare Global Source Partners, din Istanbul, citat de ziarul Gândul.
Timp de decenii întregi, lira turcească a fost recunoscută pentru volatilitate și hiperinflație iar turcii au plătit milioane de lire pentru alimente de bază ca pâinea sau laptele. Pe de altă parte, Lira s-a apreciat cu 5 la sută faţă de dolar în acest an, după ce a pierdut 20 de procente anul trecut. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu