Razboi regional


Razboi regional? ISRAELUL a bombardat SIRIA

autor: FrontPress 12.11.2012
Israelul a lansat, duminică, obuze de artilerie spre teritoriul sirian, pentru prima dată din 1973, ripostând la tiruri de obuze provenind din Siria, relatează site-ul israelian Ynetnews. Acest incident armat vine la câteva săptămâni după bombardarea reciprocă care a avut loc atunci la graniţa turco-siriană, fapt ce a făcut ca Ankara să ceară o întrunire de urgenţă a NATO.
Potrivit ziarului Haaretz, mai multe obuze de mortieră au fost lansate, duminică dimineaţă, din Siria spre Platoul Golan, o zonă aflată sub ocupaţia sionistă. Incidentul nu s-a soldat cu victime.
În replică, artileria israeliană a lansat mai multe obuze spre teritoriul sirian, un gest fără precedent de la Războiul “Yom Kippur”, din anul 1973, scrie ziarul Gândul. Nu există informaţii despre eventuale victime de partea siriană în urma atacului israelian.
Vineri, Israelul l-a somat pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, să evite tirurile cu obuze în zona Platoului Golan, statul evreu avertizând că este pregătit să se apere. Avertismentul a fost lansat în contextul în care mai multe obuze de mortieră au fost lansate în ultima săptămână din Siria spre Podişul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului din anul 1967. Armata israeliană a stabilit că obuzele nu au fost lansate intenţionat, ci au ajuns eronat pe teritoriul israelian, în cadrul confruntărilor armate dintre teroriştii islamişti şi trupele subordonate regimului naţionalist-secular al preşedintelui al-Assad.
“Considerăm că regimul de la Damasc este responsabil de ceea ce se întâmplă de-a lungul frontierei”, a atras atenţia vicepremierul israelian Moshe Ya’alon, acesta uitând însă să meţioneze că situaţia dramatică din ţara vecină se datorează şi serviciilor secrete israeliene care susţin “opoziţia democratică” din Siria.
Israelul a anexat ilegal Înălţimile Golan în anul 1981, în ciuda opoziţiei comunităţii internaţionale. Siria insistă că teritoriul strategic îi aparţine şi a negociat situaţia cu statul sionist, care a înapoiat Damascului doar 5 procente din teritoriul disputat. Deşi cele două ţări au semnat un acord privind demilitarizarea zonelor de frontieră, practic sunt în război în continuare, pentru că nu există niciun acord de pace.
Printre ţările care susţin logistic, politic, financiar şi chiar militar insurgenţa islamistă din Siria se numără SUA, Turcia, Arabia Saudită şi Qatarul. Pe de altă parte, regimul politic de la Damasc este sprijinit de Rusia, China şi Iran. În peste un an de conflict armat, peste 35.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, inclusiv terorişti străini, rebeli sirieni sau civili şi militari loiali preşedintelui Bashar al-Assad. Sursa: FrontPress.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu