Grecia in flacari

Grecia in flăcări, azi

Posted on 13 februarie 2012
1

Poporul grec se sinucide in direct.

Un prieten mi-a scris azi dimineața, văzând situația din Grecia:
Prognoza corecta. Felicitări!

I-am răspuns:
Nu știu daca felicitările sunt termenul potrivit, când oamenii își dau foc la case. As fi preferat sa mă înșel. Dar, in fine, oricum nu mai are importanta. (vezi Grecia da faliment mâine. Urmează Romania)
Parlamentul a votat pentru austeritate. Dar a votat degeaba.

Duminica, aproape de miezul nopții, după certuri si demisii ale unor miniștri, Parlamentul grec a votat in fine masurile de austeritate cerute de către Uniunea Europeana. Grecia trebuie sa dea 14.5 miliarde de euro (in baza unui împrumut mai vechi) si nu are acești bani. Asta înseamnă faliment oficial.
UE a promis ca o va ajuta sa-si mai rostogolească datoriile si ca va plăti ea acești bani, daca grecii or sa-si scadă nivelul de trai (de pilda, li s-a cerut sa renunțe la al 13-lea si al 14-lea salariu). Guvernul si parlamentul au fost de acord, după multe certuri.
Dar aprobarea Parlamentului e degeaba! De ce? Pai uitați-va la televizor: degeaba votează Parlamentul legi de austeritate, daca populația nu vrea sa le aplice. Agenția Reuters spune ca grecii au incendiat azi noapte sedii de bănci, magazine, cinematografe, blocuri de locuințe (mai multe detalii aici).
Grecia se va scufunda in haos.

Cine spera ca lucrurile sa se liniștească rapid in Grecia, spera degeaba. După ce ani de zile ai învățat un popor cu pomana, după ce i-ai dat nas si i-ai spus ca el are “dreptul” sa își stabilească singur salariul (prin vot), degeaba ii spui brusc acum ca economia cere sacrificii si ca tara nu mai are bani.
Masele populare nu au o gândire logica; pana si aritmetica simpla e peste puterea lor de înțelegere. Oamenii știu doar un lucru: daca pana acum s-a putut, acum de ce nu se mai poate?
După Grecia urmează Romania. Italia. Franța. Întreaga Europa!

Grecia nu este nicidecum o situație unica. Nu e nici măcar cazul cel mai grav. Prăbușirea Italiei va fi mult mai grava – atât pentru Uniunea Europeana cat si pentru economia globala. Nimeni nu va scăpa neatins: nici SUA, nici măcar China sau India. Cat despre Romania, ea se afla la doar câteva luni distanta de Grecia. Grecia trebuie sa scoată din buzunar 14 miliarde si nu are bani; Romania trebuie sa scoată anul acesta 16 miliarde si nici ea nu are bani.
Crede cineva ca Germania o sa dea bani si grecilor, si romanilor, si portughezilor, si spaniolilor, si italienilor, si irlandezilor, si francezilor? Pai n-au cum! Chiar daca ar fi Germania de 10 ori mai bogata. Cine crede asta, nu e nici măcar optimist: e pur si simplu nebun!
Ați văzut vreodată o avalanșa de stânci? Ați văzut cum începe sa se rostogolească mai întâi o piatra, după care alta si alta, după care dezastrul devine de neoprit? Exact asta se întâmpla cum in economie.
Poporul e vinovat de corupția politicienilor. Iar politicienii sunt vinovați de socialismul poporului.

De obicei gândim invers: ca politicianul care baga spaga in buzunar e vinovat de corupție, iar poporul care cere ajutorul statului e vinovat de gândire socialista.
Dar când vorbim de vina si responsabilitate, cauzele sunt mai importante decât efectele. Iar cauza corupției oficiale este toleranta oamenilor. Ce puteau sa facă oamenii? Sa iasă in strada la primul scandal de corupție. Sa-l linșeze pe primul politician corupt: următorul s-ar gândi de doua ori înainte sa fure.
La fel, poporul n-ar fi fost infectat de puturoșenie si socialism, daca politicienii din toate partidele n-ar fi dat credite garantate de stat (va amintiți de Prima Casa?), daca n-ar fi mărit salariile si pensiile înainte de alegeri, daca nu s-ar fi întrecut in discursuri populiste la televizor.
Care e soluția?

Asta e întrebarea favorita a imbecililor de la guvernare. Cu întrebarea asta, ei spera sa arate ca nimeni nu s-ar fi descurcat mai bine in locul lor, pe asemenea criza. Si nu mă refer doar la imbecilii romani: exact aceeași întrebare o pun la televizor si guvernanții greci, americani, francezi, italieni etc. (Însa nu si polonezii, germanii sau britanicii, care știu foarte bine ce-i aia reforma si chiar au aplicat-o deja).
Iar răspunsul e simplu: nu mai exista nici o soluție. In 2008, 2009, chiar 2010, ar fi existat: terapia de soc. Dar ați reușit sa faceți praf tot, sa risipiți toate resursele, sa ardeți toate podurile. Ați reușit sa creșteți datoria publica la un nivel nemaiîntâlnit in istorie si imposibil de susținut.
Acum nu mai e posibila nici o terapie de șoc. Acum economia se prăbușește necontrolat, iar voi sunteți prinși in ea, până la final. Moarte plăcută, dragi cititori!
Nici un guvern corupt nu va reuși vreodată sa facă reforma.

Acum de pilda, când Romania este sub zăpezi, guvernul roman le spune oamenilor sa se descurce singuri la greu. Si as aplauda asta din toata inima: daca statul roman n-ar lua firmelor 80% din cât câștigă. Nu poți sa fii socialist când e vorba de luat taxe, dar capitalist când e vorba de obligațiile statului. Asta nu mai e nici politica de stânga, dar nici de dreapta: e politica de alba-neagra. Daca încerci așa ceva, oamenii or sa-si dea seama ca nu ești nici liberal, nici socialist: ci doar escroc. Si te trezești cu ei in cap, ca grecii in piața Syntagma. Atena arde acum, nu din pricina masurilor de austeritate: ci a neîncrederii profunde a populației in clasa politica.
Nu poți sa conduci poporul prin desert ca Moise, in timp ce tu le furi din buzunare ca Terente. Le-ați dat oamenilor populism? Acum va iese populismul pe nas! Socialismul nu este o teorie economica, nu este o alternativa la capitalism: ci e pur si simplu o prostie. Dar o prostie încurajata oficial, ani si ani de zile.
Si toate astea costa. Greșelile costa. Prostia costa. Iar vremea plații, iată: a sosit.
http://capitalismpepaine.wordpress.com/
http://singurafelina.blogspot.com/

2 comentarii:

  1. destul de interesantă povestea cu Grecia, dar au dus-o şi o duc mult mai bune decat noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bineanteles ca o duc mult mai bine. Dar mie imi plac grecii ca tin in sah FMI-ul si UE. Numai bine, Odorica

    RăspundețiȘtergere