Proteste violente la Atena, in Grecia

Proteste violente la Atena. Politia a aruncat cu gaze lacrimogene in 25.000 de manifestanti

acum 18 minute
Grecia
Politia greaca a recurs duminica la gaze lacrimogene impotriva unui grup din randul celor aproximativ 25.000 de manifestanti reuniti in zona Parlamentului de la Atena.
Politia a estimat ca sunt 30.000 de protestatari in centrul Atenei, unde circulatia autovehiculelor a fost interzisa, si 15.000 la Salonic.
Potrivit sindicatelor, insa, numarul manifestantilor de la Atena se ridica la peste 60.000.
Un grup de manifestanti din fata Parlamentului a facut presiuni asupra cordonului de securitate mobilizat in jurul cladirii, iar politia a ripostat tragand cu gaze lacrimogene.
Ulterior, manifestantii s-au retras pe strazile adiacente, unde incidentele au continuat.
Manifestantii aruncau cu pietre, bucati de marmura si cocteiluri Molotov asupra fortelor de ordine, iar piata Syntagma era inecata de fum.
Confruntarile au continuat mai mult de doua ore in centrul orasului.
Manifestanti mascati au spart vitrinele unor magazine pe bulevardele Pandepistimiou si Stadiou, in timp ce o banca a fost incendiata si o cafenea a fost evacuata, potrivit unei surse din politie.
 Acestia au inceput sa vina in piata Syntagma dupa-amiaza, pentru a protesta la apelul principalelor doua sindicate grecesti, Adedy pentru sectorul public si GSEE pentru cel privat, precum si al stangii radicale, impotriva adoptarii noilor masuri de austeritate impuse de UE si FMI in schimbul unui nou imprumut.
"Nu este usor sa traiesti in aceste conditii. De acum pana in 2020, vom fi sclavii germanilor", a declarat Andreas Maragoudakis, un inginer de 49 de ani.
"Noile masuri imi semneaza moartea", a afirmat un alt protestatar, Dimitris.
Manifestatia a atras familii intregi, in timp ce un bunic cu masca de gaze si ochelari subacvatici se afla in mijlocul multimii, iar un vanzator ambulant vindea masti de hartie impotriva gazelor si drapele.
Circa 3.000 de politisti au fost mobilizati, iar alti 3.000 erau pregatiti sa intervina in caz de nevoie, in conditiile in care protestele anterioare s-au soldat cu violente.
Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu