Experti fiscali in Grecia

Incepe COLONIZAREA? Germania vrea sa trimita 160 de experti fiscali sa colecteze impozitele grecilor

autor: FrontPress 29.02.2012
Vara trecută, propunerea ca planul de privatizări al Greciei să fie supravegheat de o comisie de experţi aleşi de UE stârnea revoltă în rândul grecilor, care se plângeau că „au ajuns chiriaşi în ţara lor“. Acum, în disperarea de a aduce cât mai mulţi bani la buget prin combaterea evaziunii – condiţie a noului împrumut de urgenţă primit săptămâna trecută, Atena va permite specialiştilor nemţi să supravegheze Fiscul elen.
Anul acesta, Fiscul elen trebuie să aducă cu 200% mai mulţi bani la stat decât în 2011 – este o condiţie a pachetului de asistenţă financiară în valoare de 130 de miliarde de euro pe care Grecia l-a primit săptămâna trecută. Pentru că UE se teme însă că grecii nu vor atinge aceste ţinte fără supraveghere, 160 de experţi fiscali din Germania vor merge la Atena pentru a supraveghea şi pentru a eficientiza procesul de colectare a taxelor şi impozitelor.
Potrivit publiaţiei germane „Wirtschafts Woche“, care-l citează pe viceministrul de Finanţe Hans Bernhard Beus, mai mulţi inspectori fiscali germani ieşiţi la pensie ar putea fi chemaţi să meargă în Grecia pentru acest scop.
Noul împrumut de urgenţă în valoare de 130 de miliarde de euro, care a tras Grecia de pe marginea prăpastiei, vine în termeni duri şi condiţii clare. Atena va trebui să permită creditorilor săi internaţionali să supravegheze mai îndeaproape statul, iar reprezentanţii FMI şi UE vor avea un cuvânt mai greu de spus în reformarea ţării.
Creditorii Greciei vor putea supraveghea Grecia mai îndeaproape în schimbul programului de asistenţă financiară, a declarat în această dimineaţă Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, citat de AFP.
„Planul de salvare a Greciei este bazat pe o condiţie clară: consolidarea supravegherii Greciei şi impunerea unei misiuni a Comisiei Europene prezentă permanent la Atena“, care va ajuta Grecia să-şi modernizeze aparatul de stat, a adăugat Rehn.
De asemenea, „Troika (FMI-Comisia Europeană-Banca Centrală Europeană) îşi va spori în mod semnificativ prezenţa“ în Grecia, a precizat Jean- Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului.
Condiţiile sunt însă prea laxe, spun unii oficiali din UE. Jan Kees de Jager, ministrul olandez de Finanţe, a cerut termeni mult mai duri în cadrul negocierilor de azi-noapte. El a cerut supravegherea permanentă a statului elen de către UE şi FMI pentru a controla mai bine progresul reformelor şi implementarea măsurilor de austeritate.
Miniştrii de Finanţe au decis totodată ca o parte din împrumut să fie vitrată direct către un fond blocat, iar acestea vor fi folosite în primul rând pentru rambursarea datoriei publice. Această măsură va permite ca „fondurile împrumutate Greciei să fie mai bine urmărite şi supravegheate“, au adăugat oficialii.
Mecanismul este însă unul termporar, care va funcţiona până când Grecia va introduce în Constituţie o clauză care să garanteze că gestionarea datoriei este prioritatea statului. Atena are termen de două luni pentru a adopta clauza.
Toate aceste cerinţe au apărut pe fondul nemulţumirilor oficialilor UE faţă de ceea ce ei consideră „eforturi limitate” ale Greciei pentru ieşirea din criză. Aceştia aduc ca argumente ritmul lent de implementare a reformelor structurale, eşecurile Atenei de a stârpi evaziunea fiscală şi mai ales faptul că programul de privatizări nu a fost demarat încă. Potrivit oficialilor care participă la discuţii, dacă Grecia ar fi urmat aceşti paşi, evita complet un nou împrumut.
Oficialii europeni speră acum că noul împrumut, combinat cu veniturile din privatizări şi reeşalonarea datoriei, reprezintă drumul potrivit pentru rezolvarea problemelor Greciei. De Elena Dumitru – Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu