FRANCUL a disparut !

FRANCUL francez a disparut vineri dupa peste 650 de ani de existenta!

autor: FrontPress 19.02.2012
Vineri a fost ultima zi in care una din cele mai vechi monede din lume a mai putut fi folosita la ceva, adica in a fi schimbata in euro la Banca Centrala a Frantei, scrie New York Times.
Francul a fost introdus in circulatie pentru prima oara de regele Ioan al II-lea in 1360 si denumirea vine de la inscriptia batuta pe monede, anume “Johannes Dei Gratia Francorum Rex” (Ioan, prin gratia lui Dumnezeu, rege al francilor). Autoritatile din Paris au stabilit insa, in urma cu 10 ani, ca ziua de 18 februarie 2012 sa fie ultima in care francul mai poate circula in vreo forma oficiala, la 10 ani dupa ce a incetat sa mai fie moneda nationala a Frantei, fiind inlocuit de euro.
La 31 decembrie 2011, Banca Centrala a Frantei estima ca la vremea respectiva populatia inca detinea in total 50 de milioane de bancnote vechi de 20, 50, 100, 200 si 500 de franci, echivalentul a 600 de milioane de euro.
In prezent, foarte multi francezi regreta disparitia fostei monede nationale, atat din motive sentimentale, cat si din cauza faptului ca, in opinia lor, euro a adus cresteri de preturi si dificultati economice. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu