Roberta Anastase sustine ca:

ROBERTA ANASTASE sustine ca Romania a participat la HOLOCAUST

autor: FrontPress 23.02.2012
Aurel Vainer, reprezentantul comunitatii evreiesti in Parlamentul Romaniei, a declarat miercuri ca teza negationista potrivit careia in Romania nu a fost Holocaust nu sta in picioare si ca unul dintre vinovati este maresalul Ion Antonescu, transmite NewsIn. Deasemenea presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca Romania este responsabila pentru exterminarea a sute de mii de evrei, tigani si ucrainieni.
 ”Aceasta teza negationista ca Holocaustul in Romania nu a existat nu sta in picioare datorita realitatilor evidente ale acelor vremuri si nu sta in picioare mai ales pe baza importantelor documente care arata istoria acelui timp”, a sustinut Aurel Vainer in cadrul sesiunii comemorative a Camerei Deputatilor consacrata Holocaustului. In acest sens, el a aratat ca “in timpul Holocaustului, in Romania, sau sub autoritatea Guvernului romanesc de atunci, au pierit aproape 500.000 de oameni, evrei, romani si de alte nationalitati”.
Vainer a mai afirmat ca un rol “ingrozitor l-a avut statul maghiar in ultima faza a existentei sale alaturi de alianta nazista, care in decurs de doua luni a luat 135.000 de evrei din Ardealul de Nord si i-a dus pe un drum fara intoarcere in groaznicele lagare de concentrare naziste”.
“Antonescu a dat ordin sa inceteze deportarile si implicit neaplicarea solutiei finale de aici, insa pana a spune ca Antonescu a salvat evreii este un neadevar istoric. Factori politici interni si externi au condus la aceasta decizie”, a completat el.
Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a luat si ea cuvantul doar pentru a da asigurari Romania isi insuseste participarea la Holocaust: “Pe durata celui de-al doilea razboi mondial, autoritatile mai multor state europene s-au facut responsabile de una dintre cele mai grave crime impotriva umanitatii. Milioane de oameni au pierit din simpla vina de a se fi nascut si de a avea o identitate si comunitati intregi au fost eliminate fizic intr-un proces sistematic si voit. In Romania, conform comisiei internationale pentru studierea Holocasustului, autoritatile din perioada celui de-al doilea razboi mondial sunt responsabile de moartea peste 300.000 de cetateni romani si ucrainieni, marea majoritate etnici evrei si romi, de asemenea 135.000 etnici evrei au fost ucisi in teritoriile romanesti anexate temporar de autoritatile ungare din acea perioada. Nu in ultimul rand, dintre cei 25 000 de romi, jumatate dintre ei, copii deportati in Transnistria, aproximativ 11.000, au murit”.
Declaratia Robertei Anastase vine dupa ce presedintele Traian Basescu si-a exprimat la sfarsitul lunii ianuarie, cu ocazia Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, solidaritatea fata de poporul evreu si compasiunea fata de comunitatile evreiesti si tiganesti care au suferit “excluziunea si persecutia”, practici aplicate in opinia sefului statului si de Romania. Cu acea ocazie presedintele a mai cerut “asumarea” de catre Romania a “tragediei Holocaustului, careia i-au cazut victime milioane de evrei din intreaga lume”, gest ce reprezinta “un element esential pentru evolutia si maturizarea unei natiuni democratice”. Traian Basescu nu a mai precizat insa in detaliu ce se intelege exact prin “asumarea” de catre tara noasta a “tragediei Holocaustului”, avandu-se in vedere faptul ca deja negarea acestuia, chiar in scopul cercetarii istorice, constituie o fapta pedepsita penal si in Romania.
Conform NewsIn, la actiunea comemorativa de ieri din plenul Camerei Deputatilor a participat si ambasadorul Israelului Dan Ben-Eliezer, care a sutinut ca Holocaustul a fost un moment tragic nu numai pentru evrei, ci si pentru “intreaga Europa si pentru istoria umanitatii”. Ceremoniile au inclus si un moment de reculegere la care au participat toti deputatii romani prezenti in sala. Sursa: FrontPress.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu