Au atins VARFUL LUMII, dar au aflat ca Romania este patria TIGANILOR
Trei clujeni, Vasile Cipcican, Ciprian Pătraşcu şi Eugen Olariu, au pornit într-o expediţie pe Muntele Aconcagua (Argentina), dorind să atingă vârful situat la aproximativ 7.000 de metri.
Întreaga expediţie i-a costat pe cei trei, circa 4.000 de euro de persoană şi cel puţin 4 kilograme în minus pe cântar.
Aconcagua este simultan cel mai înalt munte de pe continentul American, din emisfera sudică, precum și cel mai înalt munte din afara Asiei.
Pornind de la baza muntelui, aflată la peste 4.000 de metri altitudine, clujenii au atins vârful Aconcagua în doar 10 zile.
Ciprian Pătraşcu spune că de acolo, din vârf, începe să se observe o curbură la nivelul orizontului.
Pericolul i-a pândit pe temerari la tot pasul, muntele Aconcagua fiind renumit pentru vremea rea.
Clujenii noşti au avut parte de o experienţă uimitoare, plină de pripeţii, însă în Argentina au aflat că România este patria-mamă a ţiganilor din toată lumea.
“Discutam cu un şofer de autobuz destul de citit, cu o engleză impecabilă, care ne-a spus că tot ce ştie despre România este că avem fotbal de calitate şi că România este patria ţiganilor. Nu avem nimic împotriva acestei comunităţi, însă din păcate se produce această asociere greşită între România şi ţigani. Într-adevăr, şi ei au ţiganii lor, de acolo, care nu înotdeauna fac lucruri bune, însă ei ştiu că aceştia vin din România. Le-am arătat poze cu România, cu Trasilvania, şi au înşeles despre ce este vorba, cum arată ţara noastră”, a spus Vasile Cipcigan.
Mândri că sunt români
Cei trei au menţionat la sosirea în Cluj-Napoca, că singurii care au dus drapelul ţării din care provin, sus, pe vârful Aconcagua, au fost ruşii şi românii.
De asemenea, la baza muntelui, în faţa galeriei de artă situate la cea mai mare altitudine din Lume, clujenii au montat, conform obiceiului, o plăcuţă pe care e scris locul din care au pornit Vasile Cipcigan, Eugen Olariu şi Ciprian Pătraşcu, în această expedinţie: Cluj-Napoca.
Vasile Cipcigan spune că alpinismul este un sport care merită să fie promovat mult mai puternic. “Nu este vorba despre un sport extrem deşi multă lume crede acest lucru. Mai multe accidente se petrec în cazul celor care merg pe bicicletă. Dacă faci totul ca la manual, nu ai cum să păţeşti ceva rău. În România, cea mai puternică mişcare în alpinism se află la Timişoara. Ne dorim ca aici, la Cluj, să avem un fenomen care cel puţin să egaleze Timişoara”. De pe NapocaNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu