Ciprul camp de lupta



CIPRUL, noul camp de batalie intre ISRAEL si TURCIA

autor: FrontPress 17.02.2012
Israelul şi Ciprul au semnat joi un acord militar istoric, care va permite forţelor israeliene să folosească spaţiul aerian şi apele teritoriale cipriote pentru a proteja resursele energetice vitale pentru statul evreu din estul Mediteranei. Conform NewsIn, acordul de căutare şi salvare, semnat de premierul Benjamin Netanyahu şi preşedintele Demetris Christofias, va da undă verde armatei israeliene să intre în spaţiul cipriot, oficial doar în cazul unor accidente sau acţiuni împotriva platformelor petroliere din zonele lor economice exclusive.
Vizita lui Netanyahu în Cipru, prima întreprinsă vreodată de un lider israelian, va irita cel mai probabil Turcia, a carei relatii cu regimul sionist s-au deteriorat serios în ultima perioadă, mai ales după ce trupele speciale evreieşti au atacat în mai 2010 o flotilă umanitară turcească care se îndrepta spre Fâşia Gaza în semn de solidaritate cu cauza palestiniană.
Deasemenea Turcia este în conflict cu Ciprul pe tema jurisdicţiei asupra zăcămintelor naturale. Ankara spune că ciprioţii greci nu au jurisdicţie asupra căutării de petrol şi gaz offshore şi a subliniat că va face propriile exploatări în nordul insulei, împreună cu autorităţile din autoproclamata Republică Turcească a Ciprului de Nord, regiune separatistă care nu a aderat împreună cu restul ţării la Uniunea Europeană.
Interesul major pentru această regiune este cauzat de descoperirea unor cantităţi considerabile de gaze naturale în zonă, ceea ce a dus la o “luptă” între Turcia, Cipru, Israel şi Liban. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu