O bucurie vesnica

“O bucurie veşnică le va încununa capul; îi va apuca veselia şi bucuria, iar durerea şi gemetele vor fugi” (baia 31:11}
Cu toţii avem capitole în viaţă pe care am dori să le rescriem. Dr. Harold Bloomfield spune: “Durerea emoţională nerezolvată creează haos în sistemul imunitar, în funcţia cardiacă, în nivelurile de hormoni şi în alte funcţii fizice. Trebuie să facem pace cu trecutul deoarece viaţa noastră poate depinde efectiv de lucru[ acesta”. Pentru a-ţi depăşi trecutul, mai întâi, uită-te la el altfel. Recataloghează-l. Întreabă-te: “în ce fel m-a făcut maj puternic? Ce ştiu acum şi nu am ştiut atunci?”Nu te uita la ce ai pierdut, ci la ce ai câştigat.

În al doilea rând înţelege care este diferenţa dintre vinovăţie şi ruşine. Vinovăţia este atunci când te simţi prost faţă de ce ai făcut – e un sentiment sănătos; ruşinea înseamnă să te simţi prost faţă de cine eşti tu – e un sentiment toxic care te înnebuneşte. Toţi avem lucruri pe care ne-am dori să le schimbăm la noi, dar când ne-a creat, Dumnezeu a spus: “iată că erau foarte bune” (Geneza 1:31), aşa că începe să te vezi aşa cum te vede El.

În al treilea rând, nu te mai pedepsi cu “ce bine ar fi dacă”. După ce a călcat-o strâmb rău de tot şi Dumnezeu l-a ridicat, David a scris: “Ferice de cel cu fărădelegea ier¬tată, şi de cel cu păcatul acoperit! Ferice de omul, căruia nu-i ţine în seamă Domnul nelegiuirea” (Psalmul 32:1:2). lartă-te; Dumnezeu a făcut-o. Pentru că El te vede prin cruce, eşti “primit” (Efeseni 1:6). În ultimul rând, mută-te de la durere la câştig. Vindecarea necesită timp, aşa că aşteaptă-te la mânie, teamă şi tristeţe. Nu le respinge; ele fac parte din proces. Dar nu le adopta; trebuie să ştii când a venit vremea să mergi mai departe. Nu poţi merge cu spatele spre viitor şi viitorul pe care l-a pregătit Dumnezeu conţine mai multă fericire decât orice trecut despre care poţi îţi aminteşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu