:: Bill Maher's Religulous

Titlu: Bill Maher's Religulous
Autor:: Cosmin (http://dalelucosmin.blogspot.com)
Articol: Zilele trecute am avut ocazia sa vad un documentar foarte interesant. Nu l-am vazut doar intr-o zi pentru ca nu am avut timp, insa important este ca l-am vazut pana la urma tot. Este realizat de celebrul Bill Maher, fost stand-up artist, care abordeaza o tema sensibila pentru multi dintre noi, si anume: religia


Tipul se pare, este un ateu, insa nu un ateu nepasator, ci mai degraba unul in cautare de raspunsuri la ceea ce afla el in religie ca fiind lipsit de sens. Doar daca ne luam dupa titlul documentarului: "Religulous", care s-a format prin combinarea ironica a celor doua cuvinte: religion si ridiculous, adica religie si ridicol.

Insa ce afla el ridicol despre religie? Ei bine, lui nu-i vine sa creada cum o masa atat de mare de oameni inca mai cred in intamplarile biblice care privite cu un ochi rational se vad cat de fabuloase si parca desprinse dintr-o carte de basme sunt. Multe episoade biblice sunt dezbatute de acesta pe parcursul documentarului cu diferite persoane mai cunoscute sau nu. Abordarea sa face deliciul documentarului, iar faptul ca a fost un comediant se vede pe parcursul documentarului prin abordarea usor ironica, de fapt chiar mai mult ironica asupra temelor discutate.Ceea ce m-a impresionat a fost usurinta cu care isi aborda personalitatile si lejeritatea impunerii punctului sau de vedere, chiar daca se parea in unele momente ca era lamurit de cel caruia ii lua interviu acesta il intorcea din nou cu intrebari foarte bine plasate. Ce sa mai, omul asta are un talent in a obtine ce vrea prin vorbe.

Ce mi-a ramas in minte mai remarcabil a fost o intrebare adresata unui politician din Senatul American, de la care a ajuns la o vorba monumentala, si anume faptul ca nu trebuie sa treci un test IQ pentru a ajunge in Senat. In acel moment el nu si-a dat seama, insa au stat amandoi ingandurati, probabil dandu-si seama de gafa comisa a ramas fara replica. Asta a fost doar unul din momentele "delicioase" ale documentarului.

O alta chestie ar fi o intrebare adresta de un actor ce juca rolul lui Iisus la un punct turistic. Acestia intra serios in discutie si chiar ii propune lui Maher o teorie. La intrebarea lui ca de ce sunt trei Maria, Isus si Dumnezeu, acesta ii spune ca si apa se afla in trei stari: lichida, solida si gazoasa(vapori), la care Maher ramane un pic pe ganduri, dand semn ca aceasta teorie este destul de relevanta. Adica asta s-ar putea sa fie si in religie cei trei sfinti sa fie de fapt niste stari a aceleasi entitati. Insa nimic nu este plauzibil, iar la informatiile noastre astfel de teorii nu isi au intemeiere.

Un punct in minus al documentarului ar fi faptul ca Maher nu a raspuns la o intrebare adresata de acelasi personaj, si anume daca el se insala in aceasta privinta, daca El chiar exista si el nu crede, atunci a pierdut totul. Insa daca El exista si tu crezi, atunci ai castigat. La aceasta intrebare el nu a mai raspuns.

El aplica o gandire rationala asupra fiecarui fapt din Biblie si ne indeamna si pe noi sa incepem o meditare mai adanca asupra a ce stim de fapt si asupra a ce credem, dar nu stim.

Pe mine m-a pus pe ganduri pentru ca multe fapte discutate in acest documentar si sustinute de Maher sunt chiar relevate. Un lucru este cert totusi. Eu sunt crestin, iar credinta mea in Dumnezeu este ceva ce nu pot nega. Totusi documentarul este de vazut.
--
Visitor Ip: 89.123.236.203

Un comentariu:

  1. Foarte frumos, interesant si bine condus este articolul tau. Felicitari! Ai un link pentru filmul respectiv, ca m-ai facut extrem de curios?

    RăspundețiȘtergere